Skoči do osrednje vsebine

Premier Golob na zasedanju Evropskega sveta: Podelitev statusa kandidatke EU Bosni in Hercegovini je realnost

Predsednik vlade dr. Robert Golob se danes, 15. decembra 2022, udeležuje rednega zasedanja Evropskega sveta v Bruslju. Voditelji držav članic največ pozornosti posvečajo nadaljnji pomoči Ukrajini, energetiki, konkurenčnosti Evropske unije v svetovnem merilu in širitveni politiki EU.

Za Slovenijo je na tokratnem zasedanju ključno, da Evropski svet potrdi podelitev statusa kandidatke EU Bosni in Hercegovini. Po oceni premierja gre za pomembno geostrateško in politično odločitev, ki bo imela pozitiven vpliv na pristopni proces BiH (Bosne in Hercegovine) in celotnega Zahodnega Balkana. Prav tako bo odločitev potrdila vlogo EU kot vodilnega deležnika pri napredku v regiji. "Ko smo pred šestimi meseci s predlogom aktivno nastopili na vrhu, je bilo kot iluzija, danes pa je to realnost," je poudaril dr. Golob.

Voditelji bodo po dolgotrajnih pogajanjih na ministrski ravni naslovili tudi odprto vprašanje mehanizma za korekcijo cen plina. "Dosegli smo načelni dogovor o višini kapice na ceno plina. Verjamem, da bodo ministri za energijo na tej osnovi na zasedanju v ponedeljek dosegli dogovor o korekcijskem mehanizmu," je dodal premier. Kot ocenjuje, je pomembno, da EU da sporočilo, da kapica prihaja odločno in enotno: "Konec koncev se lahko o višini razpravlja tudi čez tri ali šest mesecev in se takrat popravi, če bi prišlo do kakršnih koli odmikov od tega, kar se danes kaže na trgu."

Premier je pred začetkom zasedanja sicer poudaril, da najbolj poglobljeno razpravo pričakuje o konkurenčnosti EU na svetovni ravni: "Danes postavljamo izhodišča in časovnico nastanka novega sklada za podporo konkurenčnosti evropskega gospodarstva. Zavzemamo se za tri stvari. Prvič, da je časovnica jasna in čim hitrejša; drugič, da EU ne sme ostati pasivna; in tretjič: kar koli bomo naredili, mora biti prilagodljivo. Prizadevali si bomo, da bodo pravila delovanja taka, da bo Slovenija od tega imela čim več."