Skoči do osrednje vsebine

Rezultati ankete o zadovoljstvu z delom Agencije za okolje v 2022

Sporočili ste, da Agencija za okolje v zelo veliki meri izpolnjuje vaša pričakovanja. Nad 90 % sodelujočih v anketi je (enako kot lani) zelo zadovoljnih ali vsaj zadovoljnih z našimi storitvami.

Tudi v letu 2022 smo vas prosili, da izpolnite anketo z vprašanji o zadovoljstvu z delom Agencije za okolje. Od aprila do decembra 2022 smo prejeli 2800 (lani 2700) izpolnjenih anket in preko 500 predlogov, pohval in kritik. Hvala.

Ostajamo zaupanja vredna institucija. Z nami imate dobro izkušnjo. Še naprej bo naša obveza, da skrbno spremljamo okolje in vam posredujemo verodostojne podatke o njem.

Za naše podatke in storitve se v veki večini  (84 %) zanimate kot posamezniki.

Do podatkov o okolju in storitev običajno dostopate dnevno (76 %), pa tudi tedensko (18 %).

Ker je bila anketa spletna, je razumljivo, da večinoma iščete podatke preko spleta (89 %).

Največ pozornosti namenjte vremenu (88 %). Podatki o letalski meteorologiji in potresih zanimajo po 2 % obiskovalcev našega spleta, področje podnebnih sprememb, vodostajev rek, kakovosti zraka, agrometeorologije in morja pa po 1 %.

Med vašimi komentarji je največ pohval dobrega in strokovnega dela ter koristnosti informacij.

Sledijo predlogi za izboljšave »modrih strani« - www.vreme.si.  Veliko je predlogov za objavo vremenskih napovedi na dodatnih lokacijah.

Pogosto je izražena tudi želja po mobilnih aplikacijah za lažji dostop do podatkov.

Prikaz radarja padavin spada med najbolj obiskane strani. Zato je veliko predlogov povezanih s pogostostjo radarskih osvežitev ter z izboljšanim prikazom.

Uporabniki si želite lažji in preglednejši dostop do meritev, ki jih izvaja Agencija (arhiv meritev, meritve zadnjih nekaj dni, prikaz v grafu, arhiv radarskih slik, ipd).

Motijo vas spletne strani z več vremenskimi napovedmi, ki med seboj niso vedno skladne. Običajno gre za nejasno označbo, ali gre za napoved dežurnega prognostika ali katerega od računskih modelov za napovedovanje vremena.

Zavedamo se, da naš splet lahko precej izboljšamo, zato pripravljamo nove spletne strani. Smo v fazi priprave operativnega načrta, na podlagi katerega bomo vzpostavili prenovljeno spletišče.

Izpostaviti velja pohvale za komuniciranje prognostikov preko družbenih kanalov in radiev ter želje po pogostejšem pojavljanju na TV Slovenija.

Po pregledu kritik in predlogov se bomo, upoštevaje kadrovske in tehnične možnosti, odločili, katere izboljšave lahko izvedemo prej in katere kasneje.

Potresna ne/varnost

V letu 2022 smo pripravili pregledovalnik o potresni nevarnosti. Namenjen je predvsem gradbenikom kot  pomoč pri projektiranju. Vsak pa lahko preveri, kolikšni potresni nevarnosti so izpostavljena posamezna naselja.

Stavbe, ki so v Sloveniji zgrajene po gradbenih predpisih, ob potresih niso življenjsko nevarne. So pa možne na njih manjše poškodbe. Potresno odpornost stavb lahko preverite.

Kazalci okolja

Kot Agencija za okolje ne moremo, da ne bi vedno znova opozorjali na podatke, ki dajejo eno najbolj celovitih slik stanja okolja v Slovenji po izbranih področjih.

Primerno izbrani kazalci, ki temeljijo na dovolj dolgih časovnih podatkovnih nizih, kažejo trende stanja določenega področja. Zato so lahko v pomoč odločevalcem pri načrtovanju in upravljanju okolja in pri splošnem razumevanju okoljske problematike.

Izpolnjevanje ankete o zadovoljstvu.

Anketa o zadovoljstvu | Avtor: Pixabay