Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev tovornih vozil 8x8 in lahkih kolesnih oklepnih vozil LKOV 4x4 za Slovensko vojsko

V Vojašnici Edvarda Peperka sta minister za obrambo Majan Šarec in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš s sodelavci, predstavila nove zmogljivosti Slovenske vojske, ki bodo pomembno vplivale na postopno izgradnjo obeh bataljonskih bojnih skupin ter transportne čete.

Z današnjim dnem se je začela uradna postopna predaja 40 taktičnih tovornih vozil 8x8 proizvajalca Rheinmetall MAN in 38 lahkih kolesnih oklepnih vozil LKOV 4x4 (angaeško JLTV – Joint Light Tactical Vehicle) proizvajalca Oshkosh Slovenski vojski. Ta bo končana v naslednjih dveh tednih oziroma do konca januarja 2023, potem se bo v Slovenski vojski začel postopek uvajanja v operativno uporabo je uvodoma povedal minister Šarec in dodal: »Poleg pomembnega vpliva na izgradnjo zmogljivosti Slovenske vojske nam bodo ta logistična vozila vsekakor v veliko pomoč pri naravnih in drugih nesrečah oziroma v sistemu zaščite in reševanja.« Vsa vojaška vozila, ki so jih danes predstavili je ministrstvo pridobilo v sodelovanju z Vlado Zvezne republike Nemčije, ki nam je taktična tovorna vozila 8x8 donirala, in Vlado Združenih držav Amerike, ki nam je lahka kolesna oklepna vozila 4x4 prodala oziroma donirala. Oba bataljona sta za krepitev bojnega karakterja Slovenske vojske izrednega pomena, s tem pa tudi zasledujemo doseganje ciljev zmogljivosti, h katerim smo se zavezali. Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš je izrazil zadovoljstvo, da danes po skoraj desetletju ali več materialne suše Slovenska vojska simbolično prevzema ti dve vrsti vozil in dodal: »Današnji prevzem je prvi v nizu nabave novih, bojnih in ostalih sredstev, ki jih Slovenska vojska potrebuje za svoje delovanje tako doma kot v tujini.«

Taktična tovorna vozila 8x8

Z izvedbo donacije tankov M-55S ukrajinskim oboroženim silam se je Zvezna republika Nemčija zavezala, da bo ta sredstva nadomestila z drugimi sredstvi za izgradnjo pomembne zmogljivosti Slovenske vojske. Pogodba o dobavi taktičnih tovornih vozil je bila podpisana 5. decembra 2022. Predmet dogovora z Zvezno republiko Nemčijo je tudi dobava 5 cistern za vodo, kapacitete 11.000 litrov, ki bodo dobavljene prihodnje leto.

Lahka kolesna oklepna vozila LKOV 4x4

Lani maja so v Slovenijo prispela nova lahka kolesna oklepna vozila LKOV 4x4. Dogovor za nakup 38 omenjenih vozil je bil sklenjen novembra 2018, septembra 2019 pa dodatek k dogovoru za nakup daljinsko vodenih oborožitvenih postaj. Lani junija so bila predstavljena vozila, danes pa smo predstavili 38 kompletiranih lahkih kolesnih vozil LKOV 4x4 z daljinsko vodenimi oborožitvenimi postajami CROWS z mitraljezi kalibra 12,7 mm in drugimi sistemi. Vozila so bila po vgradnji oborožitvenih postaj tudi preizkušena in prevzeta.  

Nakup lahkih oklepnih kolesnih vozil 4x4 je bil izveden po postopku vlada–vladi, in sicer z neposredno pogodbo z Vlado Združenih držav Amerike po programu Foreign Military Sales. Odločitev za nakup lahkih oklepnih kolesnih vozil 4x4 po postopku vlada–vladi je omogočila hitrejši in predvsem preglednejši nakup opreme brez posrednikov in brez korupcijskih tveganj. Vozilo LKOV proizvajalca Oshkosh Defense iz Združenih držav Amerike sodi med najsodobnejša v svoji kategoriji in zagotavlja odlično zaščito uporabnikov ob ustrezni mobilnosti in nosilnosti vozila ter ognjeni moči.

Vozila LKOV 4x4 predstavljajo del glavne opreme, ki je potrebna za izgradnjo obeh bataljonskih bojnih skupin, h katerim se je zavezala Republika Slovenija, in tudi opreme za obrambo države.

Vozila LKOV 4x4 predstavljajo del glavne opreme, ki je potrebna za izgradnjo obeh bataljonskih bojnih skupin.  V letih 2023 in 2024 bomo prevzeli dodatno naročenih 84 vozil in s strani Vlade Združenih držav Amerike doniranih 7 lahkih kolesnih oklepnih vozil LKOV 4x4. Zadnjih 47 je bilo naročenih v decembru 2022.

Ministrstvo za obrambo bo na podlagi do sedaj podpisanih pogodb  in donacij prejelo skupaj 129 vozil LKOV 4x4.

Tehnični podatki za LKOV 4x4 in HX 8x8 RMMV RHEINMETALL MAN

Vozilo JTLV (Joint Light Tactical Vehicle), Tovornjak HX 8x8 RMMV RHEINMETALL
izvedenka HGC (Heavy Guns Carrier)
Proizvajalec Oshkosh Defense, ZDA
Posadka voznik, poveljnik vozila, Voznik plus dve osebi
operater oborožitvene postaje, vezist
Mere:
Dolžina (osnovno vozilo) 5,156 m 10 m
širina 2,439 m 2,55 m
višina 2,235 m 3,3 m
Mase:
vozilo (osnovna izvedenka, brez zaščite) 6350 kg 38.000 kg
nosilnost ("tovor") 1580 kg 16.500 kg
gorivo en rezervoar, 134 litrov
Motor Banks 866T Turbo Diesel MAN Type D26 (moč: 394kW)
(moč: 254 kW)
Menjalnik avtomatski 6-stopenjski Allison® 2500SP 7-stopenjski naprej in 2-stopenjski vzvratno
Doseg 480 km (prostornina rezervoarja: 135 l) /
Največja hitrost 113 km/h 90 km/h
Največji naklon vzpona 60% 60%
Največji bočni naklon 40% 30%
Najvišja navpična ovira 457 mm 480 mm
Polmer kroga obračanja 7,6 m 25 m
Bredenje 1,5 m 1,5 m
Temperaturno območje delovanja med -32°C in +52°C med -32°C in +49°C
Skupinska fotografija predstavnikov ministrstva in nemškega podjetja. Stojijo pred novimi vozili

Minister za obrambo Majan Šarec, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš in generalni direktor direktorata za logistiko Željko Kralj s predstavniki podjetja Rheinmetall MAN | Avtor: Borut Podgoršek

1 / 3