Skoči do osrednje vsebine

Svet EU za zunanje zadeve o ruski agresiji na Ukrajino in Iranu

Ministrica Tanja Fajon se je v Bruslju udeležila rednega zasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve, ki ga je vodil visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell. Osrednji temi zasedanja sta bili ruska agresija na Ukrajino in Iran. Pred zasedanjem Sveta EU za zunanje zadeve je v dopoldanskih urah potekalo tudi ministrsko zasedanje Vzhodnega partnerstva.
Ministrica Fajon z zunanjim ministrom Avstrije Schallenbergom

Ministrica Fajon z zunanjim ministrom Avstrije Schallenbergom | Avtor: EU

1 / 3

Ministri EU za zunanje zadeve so na današnjem srečanju nadaljevali razpravo o širših vplivih ruske agresije na Ukrajino. Pri tem so se osredotočili na pregled razmer na terenu, pomoč Ukrajini, odgovornost za storjene vojne zločine, nove omejevalne ukrepe ter finančno podporo in obnovo Ukrajine. "Zaradi prihajajoče zime so razmere v Ukrajini izjemno zaskrbljujoče. Slovenija je zagotovila grelnike, tople odeje in pakete s hrano za pomoč 800 ukrajinskim družinam. Pridružili smo se tudi pobudi "Žito iz Ukrajine" z donacijo v višini 1 milijon evrov. V teh težkih humanitarnih razmerah moramo posebno pozornost nameniti ranljivim skupinam, predvsem otrokom, ki odraščajo v nepredstavljivih razmerah. Številne med njimi ogrožajo trgovina z ljudmi, izkoriščanje, spolno nasilje, povezano s konflikti, in prisilne deportacije v Rusijo. Tu lahko Slovenija pomaga s svojimi izkušnjami in rehabilitacijskimi projekti," je povedala ministrica. Ministrica je ponovno poudarila, da se bo Slovenija še naprej zavzemala tudi za zagotavljanje odgovornosti za najhujše vojne zločine.

V razpravi o Iranu so ministri izrazili zaskrbljenost nad brutalnim nasiljem režima nad protestniki. "Slovenija ostro obsoja novico o usmrtitvi prvih dveh oseb, obsojenih 'sovraštva do boga', kot posledico sodelovanja v mirnih protestih. Podpiramo nov paket sankcij zoper Iran, odločno pa moramo podpreti tudi ženske v Iranu in civilno družbo, najhujše kršitve človekovih pravic pa odločno obsoditi," je poudarila ministrica.

Neposredno pred zasedanjem se je ministrica udeležila ministrskega zasedanja Vzhodnega partnerstva. Ministri držav članic EU in petih vzhodnih partneric (Armenija, Azerbajdžan, Gruzija, Moldavija in Ukrajina) so podprli politiko Vzhodnega partnerstva in izmenjali mnenja o aktualnih izzivih, kot sta energetska varnost in ohranjanje makroekonomske stabilnosti. Ministrica Fajon je podprla Vzhodno partnerstvo kot pomembno platformo za izmenjavo in sodelovanje ter orodje za krepitev sodelovanja EU z vzhodno soseščino, ki ga velja izvajati tudi v prihodnje. Slovenija je skupaj z Avstrijo, Irsko in Italijo potrdila zavezanost sodelovanju s partnerji in se - v luči trenutnih razmer, predvsem v Ukrajini - zavzela za reformo politike Vzhodnega partnerstva. "EU politika Vzhodnega partnerstva je uspešna in pomembna, predvsem za krepitev odpornosti naše družbe. Okrepiti moramo sodelovanje posebej na področjih, ki neposredno vplivajo na našo družbo: povezljivost, digitalni in energetski ter zeleni prehod," je še povedala ministrica Fajon.