Skoči do osrednje vsebine

Film Babičino seksualno življenje prejel evropsko filmsko nagrado (EFA)

V Reykjaviku na Islandiji je film Babičino življenje režiserke Urške Djukić v kategoriji najboljši kratki film prejel evropsko filmsko nagrado (angleško European Film Award – EFA). "Evropska filmska nagrada je dokaz, da ima Slovenija vrhunske filmske ustvarjalce. Nagrada dokazuje, da slovenski film spada v sam vrh evropskega filma," je v čestitki ustvarjalcem filma povedala ministrica dr. Asta Vrečko.
Portret ustvarjalk kratkega filma Babičino seksualno življenje

Urška Djukić in Émilie Pigeard | Avtor: Evropska filmska akademija

Ministrica dr. Asta Vrečko je ob tem dodala: "Pomenljiva je tudi vsebina filma, ki naslavlja slovensko konservativno družbo prve polovice 20. stoletja. Patriarhalna družba je zatirala pravice žensk na vsakem koraku, njihovo vlogo v družbi in družini pa je pojmovala v okviru ideoloških okvirov in vrednot Rimskokatoliške cerkve, čemur so se tudi upirale posameznice in feministična gibanja. Film razkriva tiho trpljenje večine žensk, zlasti tistih iz nižjih družbenih razredov ter tako odstira del naše pozabljene zgodovine. Je tudi pomemben opomin za izgradnjo družbe pravičnosti danes."

Babičino seksualno življenje je kratek vpogled v zgodovino intimnosti podeželske babice v prvi polovici 20. stoletja. Film povzema odnos, v katerega so bile zaradi strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih norm ujete ženske kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož. Navdih za film je avtorica črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj, rit in kače niso za igrače.

Scenarij za film sta napisali režiserka Urška Djukić, ki je film tudi zmontirala, in Maria Bohr. Sorežiserka in animatorka je Émilie Pigeard, glasove so posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič, skladatelj glasbe je Tomaž Grom, zvok je oblikoval Julij Zornik.

Film je slovensko-francoska koprodukcija. Film je prejel sredstva iz programa Ustvarjalna Evropa v okviru podprograma Media. 

Film bo v Bazi slovenskih filmov na ogled med 13. in 15. decembrom.