Skoči do osrednje vsebine

Agenciji S&P in DBRS Morningstar potrdili bonitetno oceno Slovenije

Agenciji S&P in DBRS Morningstar sta včeraj potrdili bonitetni oceni Slovenije. S&P je potrdil oceno AA- s stabilnimi obeti, DBRS Morningstar pa oceno A (high) s prav tako stabilnimi obeti. Glede na to, da so agencije v zadnjih mesecih poslabšale obete za nekatere evropske države, je potrditev obetov in ocen Slovenije dokaz, da smo trdna in zaupanja vredna država.

Agencija DBRS je objavila tudi poročilo o bonitetni oceni. V splošnem na dober položaj Slovenije vplivajo dobro razvito gospodarstvo, učinkovito upravljanje z dolgom, premišljen fiskalni okvir in članstvo v evropskih institucijah. Agencija ugotavlja, da lahko z verodostojnim okvirom makroekonomske politike uravnotežimo posledice energetske krize.

Javnofinančni primanjkljaj Slovenije bo po ocenah agencije do leta 2024 padel na 3 odstotke bruto domačega proizvoda (BDP) ali pod to mejo. Kljub temu da se je javni dolg med pandemijo covida-19 nekoliko zvišal, agencija opaža preudarno upravljanje z dolgom in ocenjuje, da bo do leta 2024 padel na 70 odstotkov BDP.

Agencija S&P podrobnejših utemeljitev potrditve ocene in obetov včeraj ni objavila. To bo storila prihodnji teden.

Glede na to, da so bonitetne agencije v zadnjih mesecih poslabšale obete za nekatere evropske države, na primer Avstrijo, Italijo, Francijo, Slovaško, Litvo, Latvijo, Estonijo in druge, je potrditev obetov in ocen Slovenije dokaz, da smo trdna in zaupanja vredna država.