Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin v Stockholmu opravil dvostranske pogovore

Državni sekretar Marko Štucin je v Stockholmu opravil dvostranske konzultacije z ministrico za evropske zadeve Kraljevine Švedske Jessiko Roswall. Sogovornika sta razpravljala o prioritetah švedskega predsedovanja Svetu EU, aktualnih evropskih in mednarodnih temah ter širitvi EU na Zahodni Balkan.
Državni sekretar Štucin s švedsko ministrico za zadeve EU Jessiko Roswall

Državni sekretar Štucin s švedsko ministrico za zadeve EU Jessiko Roswall | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Državni sekretar Štucin in ministrica za evropske zadeve Roswall sta posebno pozornost namenila predsedovanju Švedske Svetu Evropske unije v prvi polovici leta 2023. Govorila sta o vsebinskih prioritetah švedskega predsedovanja, kot so zagotavljanje varnosti, zelena tranzicija, krepitev kompetitivnosti Evropske unije in vladavina prava. Strinjala sta se o pomenu spoštovanja vladavine prava in nadaljevanju dialoga med državami članicami EU.

V razpravi o aktualnih mednarodnih temah sta sogovornika izrazila podporo Ukrajini in poudarila pomen prizadevanj za doseganje pravičnega miru. Obravnavala sta napore EU za ublažitev energetske krize. Govorila sta tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu. Glede širitve EU se je državni sekretar Štucin zavzel za verodostojno nadaljevanje širitvenega procesa in dogovor o podelitvi kandidatskega statusa Bosni in Hercegovini do konca leta 2022.

Sogovornika sta razpravljala tudi o migracijah in širitvi schengenskega območja, pri čemer je državni sekretar Štucin poudaril pomen polnega delovanja schengenskega območja.