Skoči do osrednje vsebine

Ministri soglasno podprli širitev schengna na Hrvaško

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar se v Bruslju udeležuje Sveta ministrov Evropske unije (EU) za notranje zadeve. Ključna tema današnjega zasedanja je bila širitev schengenskega območja.

»V formatu schengenskega sveta smo danes soglasno podprli širitev schengna na Hrvaško. Veseli smo, da se bo Hrvaška s 1. januarjem 2023 pridružila schengenskemu območju. Pričakujemo, da bo kot članica dosledno izpolnjevala svoje obveznosti v zvezi z varovanjem zunanje schengenske meje,« je v izjavi za javnost dejala ministrica mag. Tatjana Bobnar. Kljub vsem prizadevanjem in dejanskemu izpolnjevanju pogojev pa Bolgarija in Romunija še vedno nimata soglasne podpore za pridružitev. »Slovenija njun vstop v schengen podpira, zato upamo, da bo ta pomembna in dolgo odlašana odločitev kmalu sprejeta. Bo pa to stvar prihodnjega švedskega predsedovanja,« je povedala ministrica.

Slovenska policija se že vrsto let pripravlja na vstop Hrvaške v schengensko območje: »Pripravljeno ima strategijo, da bo zagotavljala nadzor na notranji meji v obliki izravnalnih ukrepov in zagotavljala varnost vsem prebivalkam in prebivalcem Slovenije.« Razprava o strategiji na vladi še ni bila do konca opravljena in bo sledila v naslednjih dneh. Glede kadrov, ki trenutno varujejo slovensko-hrvaško mejo, je ministrica še pojasnila, da ima policija pripravljen načrt. Določeno število policistov bo ostalo ali bo prerazporejeno na postaje za izravnalne ukrepe, določeno število, kar bo stvar presoje policije v naslednjih tednih in mesecih, pa bodo prerazporejeni na splošne policijske postaje.