Skoči do osrednje vsebine

Za boj proti spolnim zlorabam otrok na spletu nujno tesno sodelovanje z internetnimi ponudniki

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar je na povabilo evropske komisarke za notranje zadeve Ylve Johansson sodelovala na osmem ministrskem srečanju Internetnega foruma Evropske unije (EU), ki ga je v sodelovanju z internetno industrijo organizirala Evropska komisija.

Razpravljali so o strateških prednostnih nalogah na področju boja proti spolni zlorabi otrok in boja proti ekstremizmu in terorizmu na spletu.

»Spolna zloraba in izkoriščanje otrok je ena najbolj travmatičnih izkušenj, ki se lahko zgodi otroku, in predstavlja eno najhujših kaznivih dejanj. Še posebej zaskrbljujoče je dejstvo, da je na spletu mogoče najti posnetke in fotografije tovrstnih zlorab. Na ta način najhujši trenutki otrokovega življenja dobijo tudi trajen virtualni pečat,« je uvodoma dejala ministrica. »Mnoge žrtve zaradi sramu ali strahu nikoli ne spregovorijo o tem, kaj so preživele. Zato moramo biti njihov glas mi. Mi moramo pokazati, da jim verjamemo, da niso sami in da jim je pomoč vedno na voljo.«

Za učinkovit boj proti spolni zlorabi in izkoriščanju otrok na spletu imajo osrednjo vlogo ponudniki internetnih storitev. Preiskovalci namreč ne morejo izvajati učinkovitih preiskav brez tesnega sodelovanja s ponudniki, ki so najboljši za odkrivanje primerov spolne zlorabe otrok na svojih platformah. Predvsem ameriški ponudniki informacijske tehnologije, še posebej lastniki družbenih omrežij že nekaj časa prostovoljno zaznavajo različne oblike spolnih zlorab (na primer Google, Meta, TikTok, Snapchat, Discord, Twitter). Gradivo odstranijo, zavarujejo in s podatki o uporabniku profila, preko katerega je bilo gradivo razširjeno, obvestijo Nacionalni center za pogrešane in zlorabljene otroke v Ameriki. Ta preko organov pregona prijave pošlje v različne države, tudi Slovenijo. »Za Slovenijo so te prijave izjemnega pomena, saj so podlaga za učinkovite preiskave. Vodijo k identifikaciji slovenskih otrok, žrtev spolnih zlorab, in posledično oseb, ki so te otroke zlorabile.«

V nadaljevanju je ministrica predstavila sistemsko ureditev na tem področju v Sloveniji, kjer spolne zlorabe otrok preiskuje delovna skupina, ki združuje preiskovalce z nacionalne in regionalne ravni. »Ta način dela se je v praksi izkazal za zelo učinkovitega. Dobra povezanost in usklajenost med državno in regionalno ravnjo policije omogoča boljši pretok informacij, izmenjavo izkušenj, dobrih praks in preiskovalnih orodij.« Ob tem je dejala, da je za učinkovit boj proti spolni zlorabi otrok na spletu nujno mednarodno sodelovanje organov kazenskega pregona, kjer je Slovenija še posebej aktivna v regiji Zahodnega Balkana.

Glede boja proti nasilnemu ekstremizmu in terorizmu na spletu pa je ministrica opozorila na nove oblike, ki izkoriščajo najnovejši tehnološki razvoj in večino aktivnosti, predvsem priprav in načrtovanja, selijo z ulic na splet, zaradi česar je ekstremizem oziroma terorizem vedno bolj razdrobljen in nepredvidljiv. »Zelo pomembno je, da se pravočasno odzovemo na nevarnost ekstremizma in terorizma. Pravočasno odkrivanje radikalizacije, ki lahko vodi v nasilje, in pravočasno prepoznavanje dejavnikov, ki spodbujajo radikalizacijo, je ključnega pomena.« Te spremembe pa od policije zahtevajo tesnejše sodelovanje, pravočasno obveščanje in medsebojno učenje med organi pregona in ponudniki internetnih storitev.

Ozadje

Internetni forum EU združuje ministre za notranje zadeve EU, internetno industrijo in Evropski policijski urad (Europol) ter druge deležnike, ki prostovoljno sodelujejo pri odpravi zlorabe interneta za širjenje vsebin spolne zlorabe otrok in ekstremistične ter teroristične propagande. Internetni forum EU se vse od ustanovitve decembra 2015 sestane vsako leto, da bi ocenil napredek pri odstranjevanju terorističnih vsebin s spleta in razpravljal o novih izzivih. Zadnja leta se Internetni forum EU posveča tudi preprečevanju in boju proti spolni zlorabi otrok na spletu.

Ylva Johansson z ministri Internetnega foruma EU

Ylva Johansson z ministri Internetnega foruma EU | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

1 / 3