Skoči do osrednje vsebine

Varno brez alkohola v prometu

Vse do 31. decembra 2022 bo potekala tretja letošnja nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu.

Letos je do 4. decembra zabeleženih 1416 prometnih nesreč zaradi alkoholiziranega povzročitelja, kar je štiri odstotke več, kot v enakem obdobju lani, beležimo pet odstotkov manj lažjih telesnih poškodb ter 10,8 odstotkov več hudih telesnih poškodb. Vendar pa letos zaradi alkoholiziranih povzročiteljev beležimo najmanj smrtnih žrtev doslej. Umrlo je 17 oseb, oziroma 54 odstotkov manj kot lani (37 oseb).

Še vedno je skoraj vsaka deseta prometna nesreča povzročena pod vplivom alkohola, povprečna stopnja alkoholiziranosti pa je letos v teh v prometnih nesrečah znašala 1,44 promila. Največ povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč je bilo iz starostnih skupin od 35-44 let in od 55-64 let, vsaka je odgovorna za štiri umrle. Največ hudih telesnih poškodb so povzročili mladi v starosti od 25-34 let. V zadnjih treh letih sta bili ženski pod vplivom alkohola odgovorni za dve smrti, moški pod vplivom alkohola pa za kar 77. Glede na kategorijo udeleženca je bilo letos največ povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč voznikov osebnega avtomobila (sedem), po trije so bili kolesarji in motoristi, umrl je tudi alkoholiziran voznik e-skiroja. 78 prometnih nesreč so povzročili udeleženci pod vplivom drog in drugih psihoaktivnih snovi, umrlo je enajst oseb. Zaradi povzročiteljev pod vplivom alkohola in drog so letos izgubile življenje tri osebe.

Policisti bodo v času nacionalne preventivne akcije poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov. Preverjali bodo vsebnost alkohola v izdihanem zraku in izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu. Agencija je za aktivnosti v decembrski akciji že razdelila 6000 novih letakov in 700 plakatov lokalnim skupnostim, sodeluje jih preko 60. V akciji sofinancira devet nevladnih organizacij in osem lokalnih skupnosti, ki so za svoje aktivnosti prejele 530 alkotesterjev. Izvaja tudi široko medijsko kampanjo Kolk´r kapljic, tolk´ nesreč.

Vesna Marinko vodja Sektorja za krepitev zdravja in preprečevanje odvisnosti na Direktoratu za javno zdravje je ob tem povedala: »Pred nami je »veseli december«, ki je pogosto povezan s povečanim pitjem alkoholnih pijač. Vsako praznovanje je pomembno, je pa v Sloveniji na žalost tako, da vse pomembne dogodke, praznovanja obeležimo tudi z alkoholom, naj si bo to rojstni dan, rojstvo, fantovščina, dekliščina, okrogle obletnice ali ob žalostnih dogodkih. V akciji vidimo priložnost, da prav v decembrskem času spodbudimo javnost k zdravemu življenjskemu slogu in upoštevanju ključnih javnozdravstvenih sporočil, ki izhajajo iz znanstvenih spoznanj o škodljivosti pitja alkohola in sicer, da ni varne meje pitja alkohola, da je vsako pitje alkohola tvegano, da pijemo čim manj ali nič in da izberemo zdravo alternativo. Na drugi strani pa pozivamo organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov in trgovce, da naj bodo pozorni pri ponudbi in prodaji alkoholnih pijač in delujejo v skladu z zakonom o omejevanju porabe alkohola ter tega ne ponujajo opitim in mladoletnim osebam. Zato izberimo zdravo in varno odločitev in poskrbimo, da bo v decembrskem času Slovenija pihala 0,0.«