Skoči do osrednje vsebine

Spletno srečanje ob svetovnem dnevu tal

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Vodilna misel letošnjega Svetovnega dneva tal je »Tla, kjer se hrana začne«. Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (angleško Food and Agriculture Organization of the United Nations - FAO) s tem pozornost svetovne javnosti osredotoča na pomen tal za pridelavo hrane. Kar 95 odstotkov hrane, ki jo zaužijemo, je pridelano na tleh, se pa je v zadnjih 70 letih raven vitaminov in hranilnih snovi v hrani drastično zmanjšala.
Spletno srečanje

Spletno srečanje | Avtor: Ministrstvo za okolje in prostor

Več kot 2 milijardi ljudi se sooča s skrito lakoto ali pomanjkanjem mikrohranil, približno 1/3 tal je že degradiranih.

V Sloveniji je v okviru letošnje vodilne misli Slovensko partnerstvo za tla 5. decembra 2022 organiziralo virtualno srečanje, ki se ga je udeležilo 165 ljudi. Strokovnjaki so udeležence seznanili s predpisi spremljanja stanja kmetijskih tal in pomenom biotske pestrosti tal za trajnostno kmetijstvo z vidika blaženja podnebnih sprememb, s kmetijskimi tehnikami trajnih nasadov in ekosistemskimi pristopi pridelave za prehransko varnost, na kakšen način lahko oživimo tla za zdravje rastlin in ljudi in kateri so izzivi trajnostnega upravljanja s hranili v tleh Slovenije. Izpostavljena tla letošnjega leta so evtrična rjava tla, ki so zelo primerna za pridelavo hrane, ki je bogata s hranilnimi snovmi.

Tla, ta dragocen naravni vir je potrebno ohranjati in varovati. Nenazadnje so tla naš zaveznik na področju podnebnih sprememb, zdravja ljudi, prehranske varnosti, biotske raznovrstnosti in odpornega okolja.