Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec se je udeležil srečanja Pobude za obrambno sodelovanje držav Srednje Evrope

Minister za obrambo Marjan Šarec se je v Kremsu v Avstriji udeležil dvodnevnega ministrskega srečanja Pobude za obrambno sodelovanje držav Srednje Evrope (angleško Central European Defence Cooperation – CEDC).

Srečanje je potekalo v okviru obrambnih ministrov v formatu CEDC plus, torej države CEDC skupaj z ministri za obrambo držav Zahodnega Balkana. Na zasedanju ministrov držav CEDC so bile glavne teme pogovorov varnostni in obrambni izzivi v Evropi, vključno v regiji Zahodnega Balkana, vojna v Ukrajini, približevanje držav Zahodnega Balkana EU ter načrtovani CEDC projekti in iniciative. 

Minister za obrambo Marjan Šarec je na zasedanju izrazil podporo nadaljevanju sodelovanja med CEDC in Zahodnim Balkanom z vidika ohranjanja varnosti in stabilnosti v regiji ter napredovanja le-te v odnosu do članstva v EU. V zadnjih letih so številne situacije in izzivi dokazali, da se najboljši učinek doseže znotraj usklajenega delovanja regionalno povezanih držav. Prav CEDC ima na tem področju velik potencial. 

Minister Šarec je poudaril, da Slovenija obsoja rusko agresijo na Ukrajino ter podpira neodvisnost, suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine znotraj mednarodno določenih meja in pravico Ukrajine do samoobrambe. Slovenija je Ukrajini zagotovila humanitarno, materialno in vojaško podporo, s čimer namerava nadaljevati tudi v prihodnje na dvo- in večstranski ravni. Povedal je tudi, da namerava Slovenija v okviru novoustanovljene vojaške misije EUMAM sodelovati pri usposabljanju ukrajinskih obrambnih sil.

Na ministrskem srečanju je bila sprejeta letošnja Skupna deklaracija (angleško Joint Declaration), v kateri se dobro odražajo ambicije za prihodnost CEDC, med katerimi je tudi spodbujanje sodelovanja in ustvarjanja tesnejših vezi z državami Zahodnega Balkana, kar je bila in še ostaja ena najpomembnejših prednostnih nalog Republike Slovenije. 

Pobuda za obrambno sodelovanje držav Srednje Evrope, ki deluje od leta 2010, velja za največji srednjeevropski forum, usmerjen v varnostne in obrambne zadeve. Združuje obrambna ministrstva iz sedmih različnih držav (države članice Avstrija, Češka, Hrvaška, Madžarska, Slovaška in Slovenija ter država opazovalka Poljska), kar jim omogoča krepitev regionalne varnosti skladno z njihovimi nacionalnimi prednostnimi nalogami, odgovornostmi in interesi.  Ključna elementa pobude sta civilno-vojaško sodelovanje in sodelovanje z državami Zahodnega Balkana. Pobudi vsako leto predseduje druga članica, letos Avstrija.

Ob robu dogodka se je minister Šarec srečal z avstrijsko ministrico za obrambo Klaudio Tanner ter ministroma za obrambo Republike Srbije Milošem Vučevićem in Albanije Nikom Peleshijem. Pogovarjali so se predvsem o nadaljnjem sodelovanju na obrambnem področju.

Skupinska fotografija ministrov udeležencev srečanja

Minister za obrambo Marjan Šarec se je v Kremsu v Avstriji udeležil dvodnevnega ministrskega srečanja Pobude za obrambno sodelovanje držav Srednje Evrope | Avtor: Pobuda za obrambno sodelovanje držav Srednje Evrope

1 / 2