Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Tatjana Bobnar: Trajna preselitev je pomemben element solidarnosti s tretjimi državami

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar se je danes udeležila virtualnega foruma Evropske komisije o zakonitih poteh do zaščite.
Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar na virtualnem forumu o trajni preselitvi, sedi za mizo in gleda v ekran

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar na virtualnem forumu Evropske komisije o trajni preselitvi | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

1 / 2

Po besedah ministrice Tatjane Bobnar je omogočanje zakonitih poti, h katerim spadajo tudi sheme trajnih preselitev, eden temeljnih elementov celovite migracijske politike v Evropski uniji (EU). »Sheme preselitev vidimo kot strateški instrument za spodbujanje varnih in urejenih poti. Prav tako s temi programi odvračamo ljudi od nevarnih potovanj in s tem zmanjšujemo tveganja za tihotapljenje in trgovino z ljudmi in, kar je še pomembneje, prek teh programov zagotavljamo zaščito osebam, ki jo potrebujejo.«

Obenem je ta instrument tudi izkaz solidarnosti s tretjimi državami pri obvladovanju velikega števila ljudi, ki bežijo pred vojnami ali preganjanjem. Trajna preselitev (angleško resettlement) namreč pomeni preselitev oseb (državljanov tretjih držav), ki potrebujejo mednarodno zaščito, iz tretje države v državo članico EU, kjer pridobijo mednarodno zaščito.

Mandat za izvajanje preselitev kot eno izmed trajnih rešitev ima v skladu s statutom in resolucijami Generalne skupščine Združenih narodov Urad visokega komisarja Združenih narodov za begunce (angleško United Nations High Commissioner for Refugees – UNHCR). Ta napoveduje, da bo v letu 2023 trajno preselitev potrebovalo več kot 2 milijona ljudi, kar je znatno povečanje v primerjavi z lanskoletno oceno, ki je znašala 1,45 milijona. Sirski begunci že sedmo leto zapored predstavljajo prebivalstvo z največjimi svetovnimi potrebami po preselitvi, sledijo pa jim begunci iz Afganistana.

Od leta 2015, ko se je začel organiziran pristop EU k trajni preselitvi, so bili izvedeni štirje programi, ki so nudili pomoč več kot 100.000 osebam. Slovenija je doslej sodelovala v nekaj shemah trajne preselitve. K izvedbi programov pripomorejo tudi EU sredstva, in sicer 10.000 evrov za vsako trajno preseljeno osebo iz regij, ki so bile prepoznane kot primarnega pomena, ali osebo, ki spada v posebej ranljivo skupino, ter 6000 evrov za vsako drugo trajno preseljeno osebo.

Kot je na forumu napovedala ministrica za notranje zadeve, bo Vlada Republike Slovenije v prihodnjih dneh opravila razpravo o tovrstni obliki solidarnosti. Ravno solidarnost, varnost, vključevanje in spoštovanje človekovih pravic so namreč ključna vodila posvetovalnega telesa o migracijah in nove migracijske politike, ki jo oblikujemo v ministrstvu.