Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade dr. Robert Golob obiskal dve osrednji zdravstveni ustanovi

Predsednik vlade dr. Robert Golob je danes obiskal Onkološki inštitut Ljubljana in Univerzitetni klinični center Ljubljana.
Predsednik vlade in direktor Univerzitetnega kliničnega Ljubljana med ogledom

Predsednik vlade med obiskom UKC Ljubljana in Onkološkega inštituta | Avtor: STA/Katja Kodba

1 / 5

Na Onkološkem inštitutu so mu predstavili dejavnost epidemiologije, Register raka, upravljanje Državnega programa za obvladovanje raka, presejalna programa ZORA in DORA ter dejavnosti internistične onkologije, radioterapije in operativnih dejavnosti.

Kot je po obisku poudaril premier, sta zdravstvo in zdravje prioriteta te vlade, ki je v prvih šestih mesecih sprejela urgentne in interventne ukrepe - med drugim Zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic covida-19 na področju zdravstva in Zakon o interventnih ukrepih za stabilizacijo delovanja javnega zdravstvenega sistema. “Danes je simbolično dan, ko začnemo naslavljati razvojne projekte v zdravstvu,” je izpostavil dr. Golob.

V Nacionalnem programu za okrevanje in odpornost so na razpolago povratna sredstva, ki bodo namenjena tudi za projekte v zdravstvu, kot sta tudi Protonski center in širitev Onkološkega inštituta v Ljubljani. “Če smo se do sedaj ukvarjali z reševanjem trenutnih kriz, s tem naslavljamo krize prihodnosti. Zdravstvo želimo dvigniti na višji nivo in tako tudi nagraditi odličnost in požrtvovalnost zaposlenih v zdravstvu, ki smo mu bili priča v zadnjih dveh letih,” je poudaril predsednik vlade.

Premier je obisk nadaljeval v UKC Ljubljana, kjer si je ogledal urgentno ambulanto Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, Klinični oddelek za intenzivno terapijo otrok pediatrične klinike, prostore diagnostično-terapevtskega servisa, ljubljansko urgenco in prostore intenzivnih terapij – internistične in kirurške. Premier je na ogledu spregovoril s predstojniki oddelkov.

Predsednik vlade je izpostavil vrhunsko znanje strokovnjakov na UKC Ljubljana in njihov ponos, da delajo v osrednji terciarni zdravstveni ustanovi. Politika pa mora pomagati pri zagotavljanju ustreznih materialnih in prostorskih pogojev. “Na nas je, da ponos in znanje spravimo v vrhunsko storitev, ki bo na koncu služila ljudem. Ta zaveza je skupna, tako osebja kot ministrstva in vlade kot celote,” je zaključil dr. Golob.