Skoči do osrednje vsebine

Premier z gospodarstveniki: Naslednji teden sprejem ukrepov za blažitev energetske draginje v gospodarstvu

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je z ministroma za gospodarstvo Matjažem Hanom in infrastrukturo Bojanom Kumrom udeležil drugega srečanja z gospodarstveniki na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Predstavniki vlade so predstavili rešitve in ukrepe za blažitev posledic energetske krize za tisti del gospodarstva, ki ga dosedanja regulacija cen električne energije in zemeljskega plina ni zajela.
predsednik vlade Golob in predsednik GZS Šimonka med izjavo za medije

Predsednik vlade Golob in predsednik GZS Šimonka med izjavo za medije | Avtor: STA/Bor Slana

1 / 5

Vlada bo zakonodajne predloge za blažitev energetske draginje v gospodarstvu predvidoma sprejemala že prihodnji teden. "Danes smo gospodarstvenikom predstavili tri sklope ukrepov. Najprej določanje referenčnih cen plina in električne energije, ki so problem v celi Evropi, shemo državne pomoči zaradi visokih cen elektrike in plina, ki temelji na uredbi EU, dotaknili smo se tudi sheme subvencioniranja skrajšanja delovnega časa in čakanja na delo," je po srečanju na GZS dejal premier. Prek sheme državne pomoči bo država do 70-odstotnega deleža porabe v 2021 subvencionirala tržno ceno.

Med drugim je predsednik vlade izrazil zadovoljstvo po včerajšnjem obisku delegacije Mednarodnega denarnega sklada v Sloveniji ter pozitivnih ocenah iz tujine o gospodarskih kazalcih ter spopadanju z inflacijo in energetsko krizo v državi. "Mednarodni denarni sklad nas postavlja kot zgled, kako bi se s tovrstnimi vprašanji morali soočati, mi pa moramo poskrbeti, da bomo pozitivne trende prenesli v prihodnja leta," je dodal.

Gospodarstvenikom je zagotovil, da se bodo o nekaterih pripombah in predlogih zaradi slovenskih specifik še usklajevali z Evropsko komisijo. Kriznemu štabu se je zahvalil za sodelovanje pri oblikovanju rešitev, ki so pomembne tudi z vidika dolgoročnejšega zagotavljanja mednarodne konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

Krizni štab, ki vključuje tako predstavnike vlade kot gospodarstva, je bil vzpostavljen po septembrskem vrhu gospodarstva na GZS. Njegova naloga je priprava celovitih in premišljenih ukrepov za ohranjanje gospodarske aktivnosti.