Skoči do osrednje vsebine

Zaključek rednega letnega posvetovanja misije Mednarodnega denarnega sklada

Minister Klemen Boštjančič je na novinarski konferenci ob zaključku rednega letnega posvetovanja misije Mednarodnega denarnega sklada za Slovenijo izrazil strinjanje s predstavljenimi ugotovitvami.
za konferenčno mizo sedijo minister Klemen Boštjančič, Boštjan Vasle in Donal McGettigan.

Minister za finance Klemen Boštjančič, guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle in vodja misije Mednarodnega denarnega sklada za Slovenijo Donal McGettigan | Avtor: Bank of Slovenia

1 / 3

Vodja misije Mednarodnega denarnega sklada (MDS) za Slovenijo Donal McGettigan je v nagovoru uvodoma izpostavil izjemno odpornost Slovenije na ekonomske vplive pandemije in vojne v Ukrajini in dodal, da kljub tem šokom Slovenija beleži visoko rast in rekordno nizko brezposelnost.

V odzivu na poročilo je finančni minister dejal, da je poročilo MDS izredno pomembno za Slovenijo, saj ima pomemben vpliv tako na mednarodne trge kot na investitorje ter bonitetne ocene naše države.

Minister je poudaril, da je zagotovo najbolj spodbudna predvidena 1,8-odstotna rast bruto domačega proizvoda (BDP) za leto 2023, ki je višja od zadnjih napovedi Evropske komisije. Dejal je, da je pomembno, da napovedi MDS upoštevajo tudi vpliv načrtovanih ukrepov za blaženje krize. MDS predvideva še rast BDP tudi za leto 2027, in sicer v višini treh odstotkov.

Fiskalna politika je v letu 2023 usmerjena pretežno v ukrepe za spopadanje z energetsko krizo in za ohranitev ravni investicij. Ukrepi morajo biti ciljni, začasni in ne smejo vršiti dodatnega pritiska na inflacijo, izpostavlja minister.

Področje davkov že vrsto let ni bilo prevetreno. Nabrale so se sistemske neustreznosti in pomanjkljivosti, ki negativno vplivajo na vzdržnost javnih financ. Veliko teh pomanjkljivosti je bilo prepoznanih v sodelovanju z Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (angleško Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD) in MDS.

Vlada pripravlja celovito strukturno davčno reformo, pri pripravi katere bo vključen najširši nabor deležnikov. Spremembe na davčnem področju se namreč dotikajo vseh nas. Glede tega minister napoveduje veliko dela, ne samo na samih rešitvah ampak tudi na širšem družbenem konsenzu, kam želimo kot družba in kakšni so potrebni ukrepi za dosego teh ciljev. Reforma ne bo izvedena na hitro in kot nujni ukrep, temveč po temeljitem posvetovanju in upoštevanju različnih vidikov, je zaključil minister.