Skoči do osrednje vsebine

Ohranjanje spomina na leta službovanja generala Rudolfa Maistra na Poljskem

Vojaški muzej Slovenske vojske, ki skrbi za ohranjanje vojaške in vojne kulturne dediščine, posebno pozornost namenja tudi raziskovanju dela in življenja generala Maistra ter seznanjanju ljudi z njim. V sklopu teh prizadevanj želi muzej sodelovati s poljskim Nacionalnim muzejem, saj je general Maister tam preživel skoraj štiri leta na začetku svoje vojaške kariere.

Z namenom vzpostavitve sodelovanja Vojaškega muzeja Slovenske vojske z Nacionalnim muzejem v Przemyslu na Poljskem ter ohranjanja spomina na leta službovanja generala Rudolfa Maistra v tem mestu na Poljskem, se je načelnik Vojaškega muzeja Slovenske vojske, skupaj z višjo svetovalko Uprave Republike Slovenije za vojaško dediščino Sonjo Ramšak in v spremstvu obrambnega atašeja Republike Slovenije v Varšavi, kapitana bojne ladje Gorazda Bartola, v Nacionalnem muzeju v Przemyslu sestal na delovnem srečanju z Marekom Mikrutom, namestnikom direktorja muzeja ter njegovimi sodelavci, med njimi z Tomaszem Pomykaczem, kustusom – bibliotekarjem.

Poleg vzpostavitve sodelovanja med muzejema je bil namen srečanja podrobneje predstaviti življenje in delo generala Rudolfa Maistra in maršala Jozefa Pilsudskega, o možnostih postavitve stalne razstave o generalu Rudolfu Maistru v prostorih Nacionalnega muzeja v Przemyslu ter spominskega obeležja v sodelovanju z Zvezo društev generala Rudulfa Maistra na stavbi, v kateri je general Rudolf Maister služboval kot poveljnik podčastniške šole.

General Rudolf Maister je v mestu Przemyslu nekdanji Galiciji in današnji jugovzhodni Poljski, na sami meji z Ukrajino, preživel skoraj 4 leta svoje vojaške kariere. Kot mladega stotnika so ga 1. novembra 1908 kazensko premestili v Przemysl in ga vključili v 18. domobranski polk. Leta 1910 je zaradi odločno izpeljanih vojaških vaj postal poveljnik 7. bojne čete, nato pa poveljnik podčastniške šole. V tem kraju je živela tudi njegova družina. V začetku leta 1913 je zbolel in bil napoten na zdravljenje in nato premeščen v črno vojsko (Landsturm) v Celje, kjer je postal poveljnik izpostave Celje.

Delegacija se je na sedežu občine Przemysl sestala tudi z podžupanom Boguslawom Świeżyjem in sodelavkama, ki je obljubil vso pomoč in podporo pri pridobivanju dovoljenj za postavitev spominskega obeležja generalu Rudolfu Maistru.