Skoči do osrednje vsebine

Priznanje pravice do odškodnine za škodo na zdravju zaradi cepljenja ali zdravljenja covida-19

Ministrstvo za zdravje vložnike vlog za priznanje pravice do odškodnine za škodo na zdravju zaradi cepljenja ali zdravljenja covida-19 obvešča, da v skladu s spremembo interventnega zakona, obravnava vlog teče po novem, hitrejšem postopku. Vložniki bodo odgovore prejeli najkasneje v začetku naslednjega leta.

Pravica do odškodnine in postopek za uveljavljanje pravice sta bila predpisana s 70. in 72. členom interventnega Zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19, ki je začel veljati 30. decembra 2021.

Od januarja 2022 naprej so osebe, ki so bile cepljene s cepivom proti covidu-19, ali zdravljene z zdravilom za zdravljenje covida-19, oziroma družinski člani, v primeru smrti cepljenih ali zdravljenih oseb, lahko na Ministrstvo za zdravje vložile vlogo za priznanje pravice do odškodnine za škodo na zdravju ali zaradi smrti.

Z 8. novembrom 2022 pa je začela veljati sprememba interventnega zakona, ki administrativno poenostavlja postopek za vložnike vlog in obravnavo vlog. Ministrstvo za zdravje je že začelo izvajati aktivnosti v skladu s spremembo interventnega zakona. Vložniki bodo odgovore prejeli najkasneje v začetku naslednjega leta.