Skoči do osrednje vsebine

Redno letno posvetovanje z misijo Mednarodnega denarnega sklada

Minister Klemen Boštjančič je danes sprejel predstavnike misije Mednarodnega denarnega sklada za Slovenijo, ki jo sestavljajo vodja Donal McGettigan, Wei Shi ter Rossen Alexandrov Rozenov.
Donal McGettigan, Wei Shi, Rossen Alexandrov Rozenov na levi strani mize. Nasproti njih pa sedijo minister Boštjančič, državna sekretarka Saša Jazbec, direktorica Direktorata za ekonomsko in fiskalno politiko Katja Lautar in predstavnica Sektorja za bančn

Letno posvetovanje med predstavniki Mednarodnega denarnega sklada in slovensko delegacijo Ministrstva za finance na čelu z finančnim ministrom Klemnom Boštjančičem | Avtor: Ministrstvo za finance

1 / 3

Minister je uvodoma poudaril, da Mednarodni denarni sklad (MDS) vidi kot pomembnega partnerja pri razvoju Slovenije in spodbujanju v iskanju usmerjenih, učinkovitih in časovno primernih ukrepov.

Delegaciji MDS je predstavil načrte vlade na področju javnih financ, pri čemer je izpostavil pomembnost obvladovanja več sovpadajočih kriz, s katerimi se soočamo: energetske krize zaradi ruske vojaške agresije v Ukrajini in še vedno prisotne odprave posledic pandemije covid-19.

Delegaciji MDS je predstavil v primerjavi z državami Evropske unije ugodnejše inflacijske kazalce, saj Slovenija sodi med države v Evropski uniji, kjer inflacija od avgusta dalje upada. Poudaril je nizko stopnjo brezposelnosti v Sloveniji in zagotovil, da so in bodo ukrepi vlade čim bolj zavezani k ciljanim ukrepom, ki so ključni za uspešno spopadanje s trenutnimi izzivi.

Minister je predstavnikom misije med drugim predstavil še načrte za prenovo kapitalskega trga. Pri čemer je pogovor tekel tudi glede morebitne tehnične pomoči MDS na tem področju. Kot ključno pa sta delegaciji ocenili zagotavljanje javnofinančne stabilnosti in stabilne rasti gospodarstva.