Skoči do osrednje vsebine

Ta veseli dan kulture – vabljeni k vpisu dogodkov

Na Ministrstvu za kulturo letos znova pripravljamo pregled brezplačnih kulturno-umetniških dogodkov, ki bodo po vsej Sloveniji potekali 3. decembra, na dan odprtih vrat slovenske kulture, imenovan tudi Ta veseli dan kulture. Številne kulturne ustanove bodo v spomin na obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna na široko odprle svoja vrata. Kulturne ustanove zato vabimo, da z vpisom prireditev sooblikujejo program dogodkov.
Logotip dneva odprtih vrat slovenska kulture, imenovan tudi Ta veseli dan kulture

Ta veseli dan kulture

Ministrstvo za kulturo je z dnevom odprtih vrat slovenske kulture, imenovan tudi Ta veseli dan kulture, začelo v Prešernovem letu, leta 2000. Na programu dogodkov so gledališke in plesne predstave, koncerti, filmske projekcije, predavanja, delavnice, vodenja in številne druge prireditve. 

Dogodke v živo in spletne dogodke s podrobnimi opisi zbiramo na posebni spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Zbirnik dogodkov omogoča razvrstitev dogodkov glede na regijo, starostno skupino, zvrst in druge posebnosti. Gre za širok nabor kulturno-umetniških dogodkov za vse starostne skupine.

Zamisel za dan odprtih vrat slovenske kulture se je porodila z namenom približati kulturne vsebine čim širšemu krogu ljudi. Pobuda je v nekaj letih prerasla v najbolj množičen enodnevni kulturni dogodek v Sloveniji. Namen skupnega programa dogodkov je na eni strani potencialnim obiskovalcem olajšati brskanje po pestrem naboru dogodkov, na drugi strani pa komunikacijsko podpreti kulturne ustanove pri promociji kulturno-umetniških dogodkov.

Vabljeni, da dogodke vpišete do 21. novembra 2022. Vljudno prosimo, da upoštevate rok za vnos dogodkov, ker za dogodke, ki bodo vneseni po tem datumu, ne bomo mogli zagotoviti skupne promocije in napovedi.