Skoči do osrednje vsebine

Digitalizacija vodi do večje dostopnosti zdravstvenih storitev

Predstavniki Ministrstva za zdravje so na današnji novinarski konferenci predstavili aktualne informacije glede izbrisa iz čakalnih seznamov, imenovanja predstavnikov ustanovitelja v svetih zavodov in podali informacije o ministrovem obisku v Bruslju.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na današnji novinarski konferenci uvodoma povzel vsebino dvodnevnega delovnega obiska v Bruslju, v okviru katerega se je srečal s predstavniki evropskih institucij. Prvi dan se je sestal z evropsko komisarko za kohezijo in reforme Eliso Ferreira in komisarko za zdravje in varnost hrane Stello Kyriakides, s katero sta razpravljala o pandemiji covida-19, splošni precepljenosti slovenskega prebivalstva in o načinih soočanja s presežki in skladiščenjem cepiv. »Komisarka je pohvalila naše delovanje na področju raka in preventive, kar sta dve izmed smernic Evropske komisije,« je povedal minister za zdravje. »Z evropskim komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem pa sva govorila o pristopih, ki jih Slovenija lahko ubere za pomoč Ukrajini. Komisar je poudaril pomen evropske in slovenske solidarnosti,« je dodal minister, ki je obisk ocenil kot zelo uspešen in pozitiven.

V nadaljevanju konference je vršilec dolžnosti generalnega direktorja Urada Republike Slovenije za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder povzel ključno dogajanje glede Javnega poziva za izbiro kandidatov za predstavnike ustanovitelja v svetih javnih zdravstvenih zavodih, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija, na katerega je prispelo 192 prijav. »Ustreznost kandidatov bomo preverili in odločitve sporočili v naslednjih dneh«, je pojasnil Šabeder.

Vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za digitalizacijo v zdravstvu dr. Alenka Kolar pa je pojasnila situacijo, ki je nastala zaradi ponovne vključitve storitve preverjanja veljavnosti neizkoriščenih napotnic in njihov preklic po 30 dneh v sistemu eNaročanje (skladno s 15.b členom Zakona o pacientovih pravicah). Pojasnila je, da storitev za odpovedovanje neizkoriščenih terminov po 30 dneh zadnji dve leti in pol ni delovala, saj so ga bili marca 2020 prisiljeni zaustaviti, ker se v času zaprtja družbe veliko posegov ni izvajalo. "26. septembra letos smo preko Združenja zdravstvenih zavodov vse izvajalce obvestili, da bomo ta servis znova zagnali 10. oktobra 2022 in jih prosili, naj preverijo, če pri njih vse deluje," je pojasnila in dodala, da s strani izvajalcev niso prejeli nobenega vprašanja ali pripombe. Po vnovični vzpostavitvi pa je bilo od 10. oktobra 2022 do 8. novembra 2022 zvečer odpovedanih 424.732 napotnic. »V glavnem gre za napotnice, ki so imele en sam termin, na katerega pacient ni prišel ali pa je bil termin izveden, vendar ne ustrezno zaprt v informacijskem sistemu. Dejanski oškodovanci so pacienti, ki jim je sistem zaprl termine v prihodnosti in niso oni vzrok nerealiziranega termina«, je dejala in ob tem dodala: »Skupaj vemo, da je teh pacientov 5977, vendar so med njimi morda tudi taki, ki se niso opravičili na enega od terminov«.

Ministrstvo za zdravje, ki je napako identificiralo, se bolnikom opravičuje, v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) pa bo te ljudi identificiralo in zavodom, kjer je pacient imel naročene preglede, te sezname predalo. Ti bodo morali bolnike obvestiti in jim določiti nove termine (če vzrok ni bila neopravičena odpoved). Pacienti pa bodo morali pridobiti pri splošnih zdravnikih nove napotnice. Zavodi oziroma izvajalci pa morajo skupaj z NIJZ najti vzrok, zakaj je do odpovedi (če vzrok ni neopravičena odsotnost pacienta), sploh prišlo in napako (informacijsko ali organizacijsko) odpraviti.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na koncu pojasnil, da gradijo povezljivost sistema Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, NIJZ in Ministrstva za zdravje. Kot je že večkrat pojasnil, je prav digitalizacija zdravstva eno od prioritetnih področij, ki vodi k večji dostopnosti do zdravstvenih storitev ter preglednosti sistema. Po ministrovih besedah bodo k omenjenemu cilju (dostopnost in preglednost) pripomogli tudi ukrepi dveh interventnih zakonov, sistemske spremembe pa bo prinesla zdravstvena reforma, ki bo zaživela z letom 2024.

Predstavitev na novinarski konferenci