Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon in posebni odposlanec predsednika Republike Koreje Park o krepitvi sodelovanja

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je srečala s posebnim odposlancem predsednika Republike Koreje Parkom Bjeong-seugom. Srečanje je bilo namenjeno pogovorom o možnostih za okrepitev dvostranskega sodelovanja med Republiko Slovenijo in Republiko Korejo.
Ministra Tanja Fajon s posebnim odposlancem predsednika Republike Koreje Parkom Bjeong-seugom med rokovanjem

Ministrica Tanja Fajon s posebnim odposlancem predsednika Republike Koreje Parkom Bjeong-seugom | Avtor: STA

1 / 4

"Slovenija in Koreja bosta 18. novembra letos obeležili 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov. Zato me še posebej veseli, da je Slovenija odprla veleposlaništvo v Seulu, ki bo prispevalo h krepitvi naših dvostranskih odnosov, predvsem na področju gospodarstva. Upam, da se bo za ta korak odločila tudi Republika Koreja," je poudarila ministrica Fajon.

Ministrica je posebnemu odposlancu Parku predstavila tudi pomen medsebojnih investicij. Pri tem je posebej izpostavila Luko Koper, ki že uspešno sodeluje s korejskimi parterji, in priložnosti na področju avtomobilske, strojne in kovinske industrije, kot tudi na področju turizma, logistike in umetne inteligence.

Posebni odposlanec je ministrici predstavil kandidaturo Republike Koreje za EXPO 2030 v Busanu in ji predal pismo predsednika Republike Koreje Juna Suk-jeola. Pojasnil je tudi razloge za odločitev Republike Koreje, da bi gostila ta pomemben svetovni sejem. Predstavil je vsebinsko zasnovo sejma z naslovno temo "Spreminjanje našega sveta, usmerjanje proti boljši prihodnosti". Ministrica Fajon se je posebnemu odposlancu zahvalila za predstavitev kandidature.

Sogovornika sta spregovorila tudi o sodelovanju v okviru mednarodnih organizacij in o varnostnih razmerah v obeh regijah.