Skoči do osrednje vsebine

Predsednik Pahor se je udeležil srečanja voditeljev Berlinskega procesa in pozdravil njegovo oživitev

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je 3. novembra 2022 na povabilo nemškega kancerja Olafa Scholza udeležil Vrha Berlinskega procesa, ki je potekalo v Berlinu.
Voditelji in voditeljice držav Berlinskega procesa na skupinski fotografiji v uradu nemškega kanclerja stojijo na stopnišču. Za njimi zastave sodelujočih držav.

Skupinska fotografija s srečanja voditeljev Berlinskega procesa. | Avtor: Matjaž Klemenc/UPRS

1 / 2

Predsednik Pahor se je v razpravi kanclerju Scholzu zahvalil za obuditev pobude Berlinski proces, kar je zlasti pomembno v tem že tako zahtevnem času. Poudaril je, da Berlinski proces ne zamenjuje procesa širitve EU, pač pa k njej prispeva in jo spodbuja. Predsednik republike je izrazil zadovoljstvo, da je zdaj doseženo soglasje o tem, da je širitev EU na regijo Zahodnega Balkana geopolitično vprašanje, pomembno pa je, da so vse države regije Zahodnega Balkana na evropski strani. Ob tem je poudaril pomen utrjevanja odpornosti (resilience) in doseganja sprave (reconciliation).

Predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen se je zahvalil za njeno razumevanje in ocenil, da je bila njena nedavna turneja po regiji zelo pomembna.

Evropski komisiji se je zahvalil za priporočilo, da se Bosni in Hercegovini podeli status kandidatke še pred koncem letošnjega leta, kar bo skupaj z vizno liberalizacijo za Kosovo pomemben mejnik, je dejal, in bomo naposled lahko ugotovili, da je evropska perspektiva spet realna.

Predsednik Pahor je čestital za pripravo pomembnih dokumentov, ki jih danes sprejema Berlinski vrh in spomnil, da je bila energetska varnost tudi eden od zaključkov zadnjega vrha Brdo - Brijuni Process, ki ga je septembra priredil v Sloveniji.

Predsednik Pahor je poudaril še pomen regionalnega sodelovanja, sodelovanja med državami samimi. Pomembna sta tako Berlinski proces kot pobuda Odprti Balkan, je ocenil. Napolniti ju je potrebno z vsebino in napredovati, kjerkoli je mogoče. Z evropsko integracijo bo Odprti Balkan, ki ni všeč vsem, ugasnil sam od sebe, integracija pa bo dosežena in sodelovanje vzpostavljeno.