Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Asta Vrečko končala dvodnevni delovni obisk v Parizu

Ministrica dr. Asta Vrečko je danes zaključila dvodnevni delovni obisk v Parizu. Na sedežu Unesca se je srečala z namestnikom generalne direktorice Unesca za kulturo Ernestom Renatom Ottonejem Ramirezom in direktorjem Unescovega centra za svetovno dediščino Lazarejem Eloundoujem Assomom ter odprla razstavo Družbeni prostori – Jože Plečnik v Ljubljani.

Na delovnem kosilu je ministrica za kulturo z namestnikom generalne direktorice Unesca za kulturo in direktorjem Unescovega centra za svetovno dediščino govorila o globalnih kulturnih politikah v povezavi z nedavno Unescovo konferenco Mondiacult 2022 v Mehiki, sodelovanju Slovenije z Unescom, zlasti o slovenskih dejavnostih v okviru Konvencije o svetovni dediščini ter Konvenciji o varovanju nesnovne kulturne dediščine. Na delovnem kosilu sta bili prisotni tudi veleposlanica Republike Slovenije v Franciji Metka Ipavic in vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za kulturno dediščino Špela Spanžel. 

Ministrica je sogovornikom pojasnila, kako trenutno v Sloveniji poteka proces oblikovanja vključujočih kulturnih politik, pri čemer ima pomembno referenco Unescov okvir kulturnih raziskav in statistik. Ministrica in namestnik generalne direktorice Unesca sta posebno pozornost namenila vprašanju statusa umetnikov in ustvarjalcev, ki je po pandemiji covida-19 še posebej v ospredju. Sogovorniki so med drugim govorili o energetski krizi ter o njenem vplivu na kulturno in naravno dediščino ter o tem, kako kulturna dediščina lahko igra pomembno vlogo pri soočanju s podnebno krizo. Unesco s svojimi strokovnjaki pomembno sooblikuje strokovna priporočila in usmeritve na mednarodni ravni, ki jih tudi slovensko ministrstvo upošteva pri oblikovanju nacionalnih priporočil. Poleg tega so si sogovorniki izmenjali informacije in mnenja o projektih, ki temeljijo na trajnostnem pristopu, od izbire materialov, tehnik do krajinskih elementov, predvsem pa z oblikovanjem skupnih odprtih prostorov spodbujajo družbeno rabo in krepijo skupnost. Kulturni prostori so pri projektih preurejanja mest običajno med najbolj ranljivimi, njihovo vrednost za družbo pa je pokazala med drugim tudi nedavna pandemija covida-19. Ob koncu delovnega kosila so govorili tudi o nesnovni kulturni dediščini; v kratkem bo potekalo zasedanje Medvladnega odbora za varovanje nesnovne kulturne dediščine, ki je pomembno za Slovenijo, ker bodo na njem odločali o vpisu nesnovne dediščine, povezane s tradicijami reje lipicancev in čebelarstvom v Sloveniji, na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Sogovorniki se veselijo še tesnejšega prihodnjega sodelovanja, tudi Slovenija je med pomembnimi Unescovimi partnerji.

V govoru ob odprtju razstave kanadskega fotografa Geoffreyja Jamesa Družbeni prostori – Jože Plečnik v Ljubljani (avtorica razstave je kustosinja Tina Gregorič, avtor postavitve pa Jure Grohar) je ministrica dr. Asta Vrečko poudarila, da z razstavo letos obeležujemo tri pomembne obletnice: 150. obletnico Plečnikovega rojstva, 50. obletnico Konvencije o svetovni dediščine in 30. obletnico članstva Slovenije v Unescu. 

Kot je povedala, je Plečnik sicer deloval in ustvarjal v treh evropskih mestih – na Dunaju, v Pragi in Ljubljani –, vendar vrhunec njegove ustvarjalnosti predstavlja arhitektura v Ljubljani. Ob tem je dodala, da se je vzpon mednarodne prepoznavnosti njegove arhitekture začel ravno v Parizu, in sicer z razstavo v Centru Georges Pompidou leta 1986. Takrat je postmodernizem odkril Plečnikove vizionarske ideje, monumentalna dela in izviren arhitekturni jezik. Leta 2021, torej 35 let kasneje, pa je Unesco s svojimi telesi prepoznal izjemno univerzalno vrednost Plečnikovih del v Ljubljani in jih vpisal na Seznam svetovne dediščine. V utemeljitvi so zapisali, da zaradi Plečnikovega pristopa k oblikovanju mesta po meri človeka. Kot je povedala ministrica, jo veseli, da bo razstava, ki promovira in artikulira sodobne glasove, ki odkrivajo stavbno in urbanistično dediščino Jožeta Plečnika, na ogled na sedežu Unesca v Parizu. 

Ministrica je ob zaključku govora spomnila na 50. obletnico Konvencije o svetovni dediščini, ki ji je Slovenija močno zavezana in bo tudi v prihodnje nadaljevala izvajanje konvencije na vseh ravneh. Ob tem je pozvala k skupnemu snovanju konvencije v naslednjih 50 letih, in sicer v duhu solidarnosti in medsebojnega sodelovanja ter vedno s skrbjo za najbolj ranljive med nami, tako z vidika podnebne krize kakor z vidika naraščajoče socialne neenakosti. Po besedah ministrice je to edini način za soočanje z globalnimi izzivi. 

Ministrica dr. Asta Vrečko se je v okviru dvodnevnega obiska srečala tudi z veleposlanico Republike Slovenije v Franciji Metko Ipavic in ekipo veleposlaništva. Veleposlanica je ministrici predstavila delo in aktivnosti veleposlaništva na področju kulture v okviru Unesca. Obe sogovornici sta potrdili potrebo po večji zastopanosti Slovenije v Unescu in slovenske kulture v Parizu in Franciji.