Skoči do osrednje vsebine

Izberimo pravo odločitev, ohranimo trezno glavo!

V ponedeljek 7. novembra, se začenja vseslovenska akcija Slovenija Piha 0.0, s katero želimo ob praznovanju Martinovega vplivati na zmanjšanje škodljive in tvegane rabe alkohola pri udeležencih v prometu in celovito opozarjati na druge škodljive učinke alkohola za posameznika in družbo.

V ta namen smo na Ministrstvu za zdravje, skupaj z Ministrstvom za notranje zadeve in Sektorjem prometne policije Generalne policijske uprave organizirali novinarsko konferenco, na kateri so sodelovali ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, vodja Sektorja za krepitev zdravja in preprečevanje odvisnosti Vesna Marinko in vodja Sektorja prometne policije Ivan Kapun.

 Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar je uvodoma izpostavila, da je alkohol glavni dejavnik tveganja za nastanek nesreč, saj vsako leto alkoholizirani udeleženci v prometu povzročijo kar 1500 prometnih nesreč. »Pitje alkohola na način in v količinah, ki presegajo mejo manj tveganega pitja, prinaša grožnjo za zdravje in blagostanje posameznika, njegove družine, ožje in širše okolice ter celotne družbe. Alkohol deluje opojno, škodljivo in povzroča zasvojenost«, je povedala in dodala, da posledice pitja alkohola se pogosto kažejo tudi skozi kršitve javnega reda in miru. »Ugotavljamo, da približno 13–15 odstotkov vseh kršitev javnega reda in miru povzročijo opiti kršitelji. Posledice se prav tako kažejo v cestnem prometu s povzročitvijo prometnih nesreč, pa tudi v boleznih, pomanjkanju, odsotnosti z dela, porušenih medsebojnih odnosih in nasilju. Z opozarjanjem na škodljive učinke alkohola uresničujemo tudi Resolucijo o duševnem zdravju«, je poudarila ministrica Bobnarjeva. 

Po besedah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana pa škodljiva raba alkohola v Sloveniji predstavlja velik javnozdravstveni, ekonomski in tudi družbeni problem. »Žal smo v Sloveniji sprejeli pitje alkohola v družbi kot nekaj samoumevnega. Po številkah smo med državami Evropske Unije na 7. mestu po porabi alkohola, kar želimo na Ministrstvu za zdravje s pozitivnim pristopom spremeniti. Zato želimo skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje narediti korak naprej v izboljšanju javnega zdravja in  spodbujanju zdravega življenjskega sloga,« je povedal minister in zaključil, da je zdravje vrednota in preventiva je tista, ki ji moramo v prihodnje posvetiti več pozornosti.

 Vodja sektorja za krepitev zdravja in preprečevanje odvisnosti Vesna Marinko je spomnila, da ministrstvo za zdravje redno sofinancira različne aktivnosti in programe, ki jih izvajajo nevladne organizacije v sodelovanju s strokovnimi institucijami, s ciljem preprečevanja tvegane in škodljive rabe alkohola. Aktivnosti se osredotočajo predvsem na mlade, programi pa vključujejo tudi aktivnosti promocije zdravega življenjskega sloga, ozaveščanja o posledicah pitja alkohola, preprečevanja vožnje pod vplivom alkohola, pomoč osebam, ki škodljivo pijejo in njihovim družinam.

Napovedali so še, da se v ponedeljek, 7. novembra 2022, začne preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Akcija bo potekala do konca martinovanja, in sicer do nedelje, 13. novembra 2022. Policisti bodo v tem času pri voznikih preverjali vsebnost alkohola v izdihanem zraku in izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu. Kršitelje seveda čaka kazen, tiste, ki bodo »napihali 0,0«, pa posebna nagrada v obliki kupona, s katerim bodo sodelovali v žrebanju za udeležbo na koncertu Policijskega orkestra z gosti, ki bo konec novembra.