Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade dr. Robert Golob obiskal Nuklearno elektrarno Krško (NEK)

Premier dr. Robert Golob je danes obiskal Nuklearno elektrarno Krško (NEK), največji elektroenergetski objekt v državi. Kot je po ogledu delovišča – v NEK namreč poteka remont – izpostavil predsednik vlade je NEK prva elektrarna v Evropi, ki je v takem obsegu zaključila 10-letni investicijski cikel, po nesreči v jedrski elektrarni Fukušima na Japonskem.

Po besedah predsednika se premalo zavedamo, da je NEK v Evropi sinonim za stabilno, zanesljivo in varno jedrsko elektrarno. »Če bi bilo takšnih objektov v Evropi več, bi bila tudi energetska situacija v Evropi bistveno boljša,« je poudaril dr. Robert Golob. Z vodstvom NEK je premier izmenjal tudi poglede na energetsko situacijo, ki je zaradi geopolitičnih razlogov in ruske agresije na Ukrajino zelo napeta. Sogovorniki so se strinjali, da je v teh razmerah priložnost za premislek o vlogi in možnostih jedrskih tehnologij v prihodnosti, saj se bo Evropa iz sedanjih energetskih razmer zelo težko izvila brez maksimalne uporabe vseh tehnologij, na prvem mestu obnovljivih virov energije ter jedrske tehnologije. Jedrska energija se kaže kot eden od stabilizatorjev v tej energetski krizi.

Ko bodo strokovnjaki prišli do serijske rešitve jedrske tehnologije zahodnega izvora, bodo izpolnjeni pogoji, da bo politika pristopila k iskanju nacionalnega soglasja za investicijo. Glede odločitve o gradnji drugega bloka NEK 2 premier poudarja, da je najprej treba pripraviti ustrezne tehnične rešitve ter pridobiti vsa potrebna dovoljenja in soglasja. Pri tem morajo imeti ljudje možnost, da na referendumu kvalificirano odločajo.