Skoči do osrednje vsebine

Potvorbe in nezakonita prodaja fitofarmacevtskih sredstev

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin že več let sodeluje z EUROPOLOM na področju nadzora nad nezakonito prodajo in potvorbami fitofarmacevtskih sredstev (FFS). Zadnji poseben nadzor je trajal od 25. januarja do 25. aprila 2022 in je vključeval nadzorne organe iz 31. držav.

V okviru nadzora so zaznali porast trgovine z nedovoljenimi FFS na jugu Evrope in na območju Črnega morja. V okviru nadzora na meji so zasegli proizvodno opremo in surovine, poslane v Evropo. Slednje kaže na porast dejavnosti ponarejanja FFS v EU. Več podrobnosti o rezultatih nadzora najdete na spletni strani EUROPOL (vsebina v angleškem jeziku).

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin vse uporabnike FFS opozarja, da imajo potvorjeni izdelki nepreverjene surovine, ki imajo v večini primerov negativen vpliv na pridelek, zaradi prisotnih onesnaževal (na primer težkih kovin) pa lahko tretirana zemlja postane neprimerna za gojenje za več let. Prav tako predstavljajo potvorjeni izdelki tveganje za zdravje uporabnikov, kot tudi za okolje.

Dodatne nasvete glede varnega nakupa FFS in prepoznavanja potvorjenih izdelkov najdete v temi Nevarnosti nakupa, vnosa ali uvoza nedovoljenih fitofarmacevtskih sredstev.