Skoči do osrednje vsebine

Odziv Vlade Republike Slovenije na sprejetje Družinskega zakonika: Slovenija se postavlja ob bok strpnim in vključujočim evropskim državam

"Slovenija se s sprejetjem novele Družinskega zakonika postavlja ob bok strpnim in vključujočim evropskim državam, med drugimi Avstriji, Nemčiji, Franciji, Združenemu kraljestvu, Irski in skandinavskim državam, ki so odprte za vse posameznike v družbi.
Z roko v roki, držanje za roke

Slovenija je prva država med nekdanjimi evropskimi socialističnimi državami, kjer posamezniki – ne glede na spolno usmerjenost – sklepajo samo eno, to je zakonsko zvezo | Avtor: Shutterstock.com

Poleg tega je bilo današnje glasovanje samo ponovna zakonska potrditev ureditve, ki v Sloveniji velja že od julija letos.

Slovenija je prva država med nekdanjimi evropskimi socialističnimi državami, kjer posamezniki – ne glede na spolno usmerjenost – sklepajo samo eno, to je zakonsko zvezo. Razlik ni ne v imenu zveze ne v pravicah, ki iz nje izhajajo.

V Sloveniji ljudi ne razlikujemo zato, ker morda niso enaki kot mi. Vsak istospolni par se zato lahko poroči in posvoji otroke pod enakimi pogoji kot raznospolni par.

Šele ko bomo vse posameznike – ne glede na njihovo gmotno stanje, spol, starost, etnično pripadnost, barvo kože, vero, morebitno invalidnost, pripadnost narodni manjšini ali katero koli drugo osebno okoliščino, vključno s spolno usmerjenostjo – enakopravno vključili v svoje vrste, bomo kot družba napredovali."