Skoči do osrednje vsebine

Na uradnem obisku v Sloveniji je ministrica za obrambo Republike Severne Makedonije

Na povabilo ministra za obrambo Republike Slovenije Marjana Šarca je na dvodnevnem uradnem obisku v Republiki Sloveniji ministrica za obrambo Republike Severne Makedonije Slavjanka Petrovska. Obisk je nadaljevanje srečanj na najvišjih političnih ravneh med dvema prijateljskima državama ter priložnost za nadaljnjo krepitev sodelovanja med Slovenijo in Republiko Severno Makedonijo na obrambno-vojaškem področju.

Po sprejemu ministrice Petrovske z vojaškimi častmi pred Ministrstvom za obrambo sta se z ministrom Šarcem najprej pogovarjala na štiri oči, v nadaljevanju pa so sledili uradni dvostranski pogovori med obema delegacijama, ki sta jih vodila ministra. Začetek pogovorov sta namenila dvostranskemu sodelovanju na obrambnem področju in sodelovanju med vojskama obeh držav. Podlago za sodelovanje predstavlja Sporazum o sodelovanju med Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije in Ministrstvom za obrambo Republike Makedonije, ki je bil podpisan 11. julija 1994 v Skopju, ratificiran pa septembra 1995. Sodelovanje, ki se je v vseh teh letih stopnjevalo, presega okvire sedanjega sporazuma, zato je minister Šarec predlagal, da bi pripravili nov sporazum, ki bi obsegal področja sodelovanja, ki so se na novo vzpostavila.

Tako minister Šarec kot ministrica Petrovska sta se strinjala, da je sodelovanje na tem področju že več let odlično in da ga bomo v prihodnosti še krepili. To je pomembno predvsem v času, ko sta na preizkušnji mednarodna mir in varnost ter je treba krepiti odnose in sodelovanje med zavezniki, ki si delimo skupne vrednote, je poudaril minister Šarec. Kot je še povedal, se Slovenija zavzema za izboljšanje vojaškega sodelovanja z Republiko Severno Makedonijo predvsem pri skupnih usposabljanjih in tudi pri uporabi vojaškega vadišča Krivolak za streljanja z večjimi kalibri, pri nadaljevanju sodelovanja v okviru mednarodnih vojaških vaj ter pri nadaljevanju in podpori afiliaciji pripadnikov Armade Republike Severne Makedonije v kontingent Slovenske vojske na misiji Okrepljena prednja prisotnost v Latviji.

V nadaljevanju pogovorov sta si ministra izmenjala informacije glede ukrepov obeh držav pri kadrovskem popolnjevanju ter načrtih opremljanja in posodobitve vojsk v obeh državah. Ministra sta se strinjala, da so izzivi tudi smeri reševanja na teh področjih v obeh državah zelo podobni. Državi že nekaj let zelo dobro sodelujeta tudi na področju zaščite in reševanja ter v tem okviru pri usposabljanju gasilcev v Republiki Sloveniji. Naslednje leto je namreč predvideno usposabljanje do 40 makedonskih gasilcev.

Oba ministra sta v nadaljevanju izmenjala poglede na regionalno sodelovanje, ki je pomembno za krepitev zaupanja in varnosti v širši regiji. Državi sodelujeta v več regionalnih pobudah: Jadranska listina (A-5), Pobuda za sodelovanje obrambnih ministrstev jugovzhodne Evrope (angleško South-East Europe Defence Ministerial – SEDM) in v okviru Balkanskih zdravstvenih namenskih sil. Kot primer dobrega sodelovanja sta oba ministra izpostavila skupno sodelovanje na misiji Okrepljena prednja prisotnost v Latviji, pri čemer v okviru slovenskega kontingenta delujeta dekontaminacijska oddelka makedonske in črnogorske vojske. Kot je povedala ministrica Petrovska, namerava njihova država ohraniti sodelovanje svojega oddelka v okviru slovenskega kontingenta na misiji Okrepljena prednja prisotnost v Latviji do leta 2024.

Posebno pozornost v pogovorih sta ministra namenila slovenski pobudi za ustanovitev regijskega logističnega centra za vzdrževanje vozil JLTV 4x4 Oshkosh. Proizvajalec je namreč pozitivno sprejel pobudo in izbral izvajalca v Sloveniji, pogodba med izvajalcem v Sloveniji in proizvajalcem pa bo predvidoma sklenjena v začetku prihodnjega leta. Tako bodo oblikovani pogoji za vzdrževanje, dobavo rezervnih delov, usposabljanje na sodobnih trenažerjih in skupno nabavo v vseh treh državah uporabnicah vozil JLTV (Slovenija, Črna gora in Republika Severna Makedonija).

Ob koncu pogovorov sta ministra izmenjala poglede na varnostne razmere na Zahodnem Balkanu ter dinamičen razvoj dogodkov in vplive na evropsko ter širšo mednarodno varnost ob agresiji Rusije na Ukrajino. Tako minister Šarec kot ministrica Petrovska sta se strinjala, da je treba okrepiti sodelovanje in izmenjavo izkušenj tudi na področjih kibernetske varnosti in zaščite kritične infrastrukture, ki vse bolj postajajo resen izziv za varnost držav.

V okviru uradnega obiska je obrambno ministrico Republike Severne Makedonije po pogovorih na Ministrstvu za obrambo v predsedniški palači sprejel tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

V nadaljevanju obiska bosta minister Šarec in ministrica Petrovska popoldne v Parku vojaške zgodovine v Pivki uradno odprla del razstave, ki je bil dopolnjen s štiricevnim protiletalskim topom 20 mm M 38, ki ga je v začetku leta 2022 Republika Severna Makedonija donirala Republiki Sloveniji in je od takrat v stalni zbirki Parka vojaške zgodovine. Minister Šarec se je makedonski ministrici zahvalil za donacijo eksponata, ki je zelo obogatila zbirko vojaške dediščine v pivškem parku vojaške zgodovine.

Uradni obisk v Republiki Sloveniji bo ministrica Petrovska sklenila na letališču v Cerkljah ob Krki, kjer si bo z ministrom Šarcem ogledala gasilsko-reševalno vajo ob letalski nesreči Letalo 2022.

Na YoutTube kanalu Ministrstva za obrambo si lahko ogledate video posnetek izjav ministra Šarca in ministrice Petrovske.