Skoči do osrednje vsebine

Predsednik Pahor na uradnem obisku v Nemčiji

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je 13. oktobra 2022 na povabilo predsednika Zvezne republike Nemčije dr. Franka-Walterja Steinmeierja mudil na uradnem obisku v Nemčiji. Predsednik Steinmeier je predsednika Pahorja gostil v kraju Neustrelitz v zvezni deželi Mecklenburg-Predpomorjansko.

Uradnemu sprejemu z vojaškimi častmi na glavnem trgu Marktplatz v Neustrelitzu je sledil sprehod predsednikov proti kulturnemu centru Kulturquartier, kjer se je predsednik Pahor ob prisotnosti župana Neustrelitza Andreasa Grunda in nemškega predsednika Steinmeierja vpisal v Zlato knjigo gostov mesta.

Predsednik Pahor je nato v sklopu uradnega obiska v Nemčiji nemškemu zveznemu predsedniku Steinmeierju podelil najvišje državno odlikovanje Republike Slovenije Red za izredne zasluge. Odlikovanje je bilo predsedniku Steinmeierju podeljeno za osebne zasluge za poglobitev vsestranskih odnosov med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo. 

Sledili so plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Zvezne republike Nemčije pod vodstvom obeh predsednikov. V ospredju pogovorov med predsednikom Pahorjem in nemškim zveznim predsednikom Steinmeierjem so poleg krepitve dvostranskega političnega in gospodarskega sodelovanja tudi aktualne evropske in mednarodne teme, zlasti ruska agresija na Ukrajino, energetska varnost, podnebna kriza ter širitev EU na regijo Zahodnega Balkana. 

Predsednik Pahor se je v izjavi za medije uvodoma zahvalil tako predsedniku Steinmeierju kot županu Neustrelitza za vabilo v te čudovite kraje. Spomnil je, da je bil v dveh mandatih kar sedemkrat gost nemškega predsednika v Nemčiji, nemški predsednik, Steinmeier in njegov predhodnik predsednik Gauck, pa  staj v njegovem mandatu Slovenijo skupno obiskala šestkrat, kar veliko pove o zunanjepolitičnih usmeritvah Slovenije in o naklonjenosti Nemčije do Slovenije. Predsednika sta potrdila odlično dvostransko sodelovanje Slovenije in Nemčije in izrazila zadovoljstvo, da politični dialog poteka redno na vseh ravneh.

Sogovornika sta v pogovoru poudarila pomen zavezništva Slovenije in Nemčije v okviru EU. "Obe državi in midva osebno smo zelo privrženi Evropski uniji in oba razumeva pomen enotnosti za soočanje s problemi Evropske unije in vseh njenih ljudi," je poudaril predsednik Pahor.

Ob tej priložnosti je predsednik republike izpostavil tudi pomen medsebojnega razumevanja stališč do pomembnih zunanjepolitičnih vprašanj ter potrebo po rednem dialogu na najvišji politični ravni. Predsednik Pahor in predsednik Steinmeier sta soglašala, da moramo našim ukrajinskim prijateljem pomagati po najboljših močeh do sklenitve pravičnega miru, ki bo le tako lahko trajen.

Predsednika sta spregovorila tudi o socialnih in gospodarskih posledicah vojne za prebivalce Evrope. Predsednik Pahor je ob tem poudaril, da ga dejstvo, da smo skupaj v evropski družini, pomirja. V primerjavi s finančno krizo se je EU hitreje enotno odzvala na težave ob epidemiji COVID-19 in zdi se, da je EU hitreje naslovila tudi aktualne težave.

Predsednik Pahor je predsedniku Steinmeierju predstavil nekatere poglede glede miru in stabilnosti na Zahodnem Balkanu. Ob tem je dejal, da razume, da številne države, tudi Nemčija, želijo, da bi se države na področju Zahodnega Balkana hitreje reformirale in izpolnile pogoje za proces širitve, hkrati pa poudaril, da gre v primeru širitve EU na Zahodni Balkan za geopolitično vprašanje in mora biti zato EU nekoliko bolj fleksibilna in dinamična glede iskanja odgovorov. 

Predsednik Pahor se je v zaključku še enkrat iskreno zahvalil nemškemu predsedniku za gostoljubje in za vse, kar je dobrega storil za slovensko-nemške odnose.

Predsednika sta popoldne obiskala lokalno elektrarno na lesno biomaso in Deželni center za obnovljive vire energije. Tam ju je sprejela namestnica ministrske predsednice zvezne dežele Mecklenburg - Predpomorjansko in deželna ministrica za izobraževanje in predšolsko varstvo Simone Oldenburg. V deželnem centru sta predsednika pozdravila skupino otrok na delavnici o vetrni energiji in si ogledala interaktivno razstavo o obnovljivih virih energije in trajnosti.

Pred zaključkom obiska sta predsednika v Deželnem centru za obnovljive vire energije sodelovala v pogovoru z lokalnimi podjetniki in podjetnicami o aktualnih energetskih izzivih. Razprava je potekala pod naslovom "Aktualna vprašanja in ukrepi za zagotavljanje preskrbe z energijo na lokalni ravni".

Predsednika sta se na predvečer uradnega obiska srečala na neformalni zasebni večerji.