Skoči do osrednje vsebine

37. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela mnenje o zahtevi po ponovnem odločanju glede sprememb Družinskega zakonika in predlaga, da Državni zbor v ponovnem odločanju zakon sprejme. Sklenila je tudi, da je pobuda predlagatelja za zadržanje dveh členov Uredbe o spremembi Uredbe o embalaži in odpadni embalaži neutemeljena.

Neutemeljenost pobude za zadržanje dveh členov Uredbe o spremembi Uredbe o embalaži in odpadni embalaži

Vlada je sprejela mnenje o pobudi za začetek postopka za oceno ustavnosti 1. in 2. člena Uredbe o spremembi Uredbe o embalaži in odpadni embalaži ter o predlogu za zadržanje izvrševanja Uredbe o spremembi Uredbe o embalaži in odpadni embalaži.

Pobudnik v svojem predlogu za začetek postopka za oceno ustavnosti navaja, da pobudo vlaga iz razlogov, ker določbe posegajo v pravice in pravne interese pobudnika in tako neposredno vplivajo na njegov pravni položaj (načelo zaupanja v pravo, pravica do zdravega življenjskega, pravica do svobodne gospodarske pobude, načelo legalitete in prepoved retroaktivnosti).

Vlada meni, da je pobuda predlagatelja neutemeljena in predlaga Ustavnemu sodišču RS, da zavrne predlog za začasno zadržanje Uredbe o spremembi Uredbe o embalaži in odpadni embalaži in da v celoti zavrne pobudo glede vseh očitkov pobudnika o neustavnosti 1. in 2. člena Uredbe o spremembi Uredbe o embalaži in odpadni embalaži. Vlada meni, da bi zadržanje teh členov ogrozilo doseganje predpisanih okoljskih ciljev, predvsem pa je ogrožen javni interes varovanja okolja in zdravja ljudi.

Vir: Ministrstvo za okolje in prostor

Vlada sprejela mnenje o zahtevi po ponovnem odločanju glede sprememb Družinskega zakonika

Vlada je sprejela mnenje o Zahtevi Državnega sveta Republike Slovenije, da Državni zbor Republike Slovenije ponovno odloča o Zakonu o spremembah Družinskega zakonika (DZ). Zakon o spremembah DZ odpravlja neustavnost, ugotovljeno z odločitvama Ustavnega sodišča z dne 16. junija 2022. Po mnenju Vlade se v skladu z navedenimi odločitvami Ustavnega sodišča s sprejetim zakonom zagotavlja nediskriminatorna obravnava partnerskih razmerij raznospolnih in istospolnih partnerjev pri opredelitvi zakonske zveze ter se v skladu s tem enaka obravnava ureja tudi za partnerje, ki niso sklenili zakonske zveze in živijo v zunajzakonski skupnosti. S tem so partnerji v teh zvezah izenačeni v vseh pravnih posledicah, ki jih določa DZ za zakonsko zvezo ter pravnimi posledicami na drugih pravnih področjih - med drugim so izenačeni tudi v pogojih, ki jih DZ določa glede posvojitve otroka.

Vlada v mnenju predlaga, da Državni zbor v ponovnem odločanju zakon sprejme.

Vir: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti