Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec na zasedanju obrambnih ministrov Nata

Minister za obrambo Republike Slovenije Marjan Šarec se je v Bruslju udeležil srečanja obrambnih ministrov Nata. V ospredju razprav ministrov so bili vojna v Ukrajini, krepitev odvračalne in obrambne drže Zavezništva, vlaganja v obrambo ter pobude za povečanje zalog vojaške opreme in industrijskih kapacitet. Ob robu zasedanja je minister za obrambo Marjan Šarec z obrambno ministrico Nemčije Christine Lambrecht podpisal deklaracijo o krepitvi dvostranskega sodelovanja.

Ministri so zasedanje začeli z razpravo o Natovi podpori Ukrajini, pri čemer so sodelovali tudi ukrajinski obrambni minister Reznikov ter obrambna ministra Finske in Švedske, ki sta bili kot vabljeni državi prvič na celotnem zasedanju. Že pred tem je potekalo srečanje posvetovalne skupine za podporo obrambi Ukrajine, na katerem je bila osrednja tema srednjeročna podpora Ukrajini z vojaško pomočjo. Minister Šarec je poudaril pomen ohranjanja enotnosti, prav tako bo Slovenija Ukrajino še naprej trdno podpirala z različnimi oblikami pomoči. »Od začetka invazije je Slovenija Ukrajini zagotovila humanitarno, materialno in vojaško pomoč, preučujemo tudi možnosti aktivnega sodelovanja pri usposabljanju ukrajinskih sil v okviru predvidene vojaške podporne misije EU za Ukrajino in drugih aktivnostih v povezavi z usposabljanjem.«

Drugi dan so ministri nadaljevali zasedanje skupine za jedrsko načrtovanje, sledila je razprava na temo odvračanja in obrambe, pri čemer je bila v ospredju pobuda za obravnavo zalog vojaške opreme in povečevanja kapacitet obrambne industrije ter prizadevanja za varovanje kritične infrastrukture.

Zasedanje se je končalo z razpravo o Natovih operacijah in misijah, na kateri je sodeloval tudi visoki predstavnik EU za zunanjo in varnostno politiko Josep Borell. Minister je poudaril, da Slovenija ostaja zavezana prispevanju k mednarodni varnosti ter stabilnosti s sodelovanjem v mednarodnih operacijah in na misijah, s posebnim poudarkom na Zahodnem Balkanu in vzhodnem krilu Zavezništva.

Minister za obrambo Marjan Šarec se je danes srečal tudi z ministrico za obrambo Zvezne republike Nemčije Christine Lambrecht, v okviru srečanja pa sta podpisala deklaracijo o krepitvi dvostranskega sodelovanja. Minister Šarec je ob podpisu poudaril, da sta na podlagi dosedanjega dobrega političnega in gospodarskega partnerstva med Slovenijo in Nemčijo ter v povezavi s trenutnimi varnostnimi izzivi deljenje skupnih vrednot in ohranjanje trdnih odnosov vedno pomembnejša. »S podpisom izjave bomo nadaljevali razvoj obrambnega sodelovanja, in sicer tako dvostransko kot v različnih okvirih in pobudah. Menim, da imamo odlično priložnost ne le za izvajanje politike v praksi, temveč tudi za uresničitev naše skupne vizije glede vaj, usposabljanj, skupnega sodelovanja v operacijah in na misijah, razvoja zmogljivosti in skupnega sodelovanja pri opremljanju.«

Ob robu zasedanja je minister Šarec, skupaj s še 14 kolegi, podpisal pismo o nameri o krepitvi evropskega stebra v Natovi združeni zračni in protiraketni obrambi (angleško Integrated Air and Missile Defence - IAMD) čez iniciativo Zaščita evropskega neba (angleško European Sky Shield Initiative). Iniciativa prinaša praktičen pristop k napredku za krepitev Natovih zračnih in raketnih zmogljivosti v Evropi. Potekalo pa je tudi krajše srečanje obrambnih ministrov zavezniških držav, ki sodelujejo v misiji Okrepljena prednja prisotnost (angleško Enhanced Forward Presence - eFP) v Latviji ter v konceptu vodilnih držav (angleško Framework Nation ConceptFNC) pod vodstvom Nemčije.