Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon obiskal Primorski tehnološki park

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je danes, 11. oktobra 2022, obiskal Primorski tehnološki park (PTP), ki ima prostore v Vrtojbi, in se srečal z direktorico mag. Tanjo Kožuh. Ministra Arčona je spremljala državna sekretarka Vesna Humar.
Matej Arčon, Vesna Humar, mag. Tanja Kožuh sedijo in se pogovarjajo.

Matej Arčon, Vesna Humar, mag. Tanja Kožuh. | Avtor: Primorski tehnološki park

Minister Arčon je predstavil delo urada  in pri tem izpostavil tri področja, pomembna za avtohtono slovensko narodno skupnost, ki živi v sosednjih državah. Povedal je, da urad namenja veliko pozornost učenju slovenskega jezika, vključenosti mladih v aktivnosti ter gospodarskemu sodelovanju. To so področja, ki predstavljajo veliko priložnost sodelovanja tudi s Primorskim tehnološkim parkom. »Na uradu vedno razmišljamo o tem, kako bi vključili mlade Slovenke in Slovence, ki živijo zunaj meja. Dejavnosti na področju podjetnosti in inovativnosti, ki mlade vzpodbujajo k ustvarjalnemu razmišljanju o svoji prihodnosti, so gotovo dobra priložnost, da jih pritegnemo«, je dodal minister.

Direktorica Kožuh je prisotnim predstavila aktivnosti Primorskega tehnološkega parka in se posebej osredotočila na pomen izobraževanja mladih na področju podjetništva in podjetnosti. V PTP te aktivnosti uspešno vključujejo tudi mlade iz šol s slovenskim učnim jezikom v Italiji, s čimer pripomorejo k ohranjanju širšega slovenskega prostora in povezovanju mladih preko državne meje. Še posebej pa pripomorejo k širjenju podjetniškega znanja in s tem ponujajo priložnost mladim, da si ustvarijo svojo prihodnost, je razložila direktorica.

Sogovornika sta soglašala, da lahko tudi lokalne institucije učinkovito pripomorejo k reševanju odprtih vprašanj in aktualnih izzivov. Primorski tehnološki park, ki se tudi fizično nahaja v osrčju obmejnega prostora med Italijo in Slovenijo prav s svojo globalno umeščenostjo in delovanjem  prispeva k povezovanju, tudi s Slovenci, ki živijo izven meja države.