Skoči do osrednje vsebine

Vlada s pravočasnimi ukrepi preprečila rast inflacije

Ukrepi za omilitev posledic draginje, ki jih je sprejela vlada dr. Roberta Goloba, kažejo prve konkretne rezultate. Vlada je s svojimi pravočasnimi in odločnimi ukrepi ublažila rast inflacije za 2,3-odstotne točke, ocenjuje Urad za makroekonomske analize in razvoj. Če ne bi bilo ukrepov vlade, bi bila inflacija septembra 12,3-odstotna, tako pa je zdaj 10-odstotna.
Denar, evro

Vlada je s svojimi pravočasnimi in odločnimi ukrepi ublažila rast inflacije za 2,3-odstotne točke | Avtor: Shutterstock.com

Največ so k temu prispevali ukrepi vlade na področju regulacije cen elektrike in plina, regulacije naftnih derivatov in znižanje DDV-ja za nekatere energente.

Ker vlada pripravlja še dodatne ukrepe, javnim ustanovam in gospodarskim subjektom, ki v tem trenutku ne dobijo ponudbe za nakup električne energije za leto 2022, svetujemo, da se obrnejo na ministrstvo za infrastrukturo, kjer že pripravljajo skupno rešitev za take primere. Hkrati tistim, ki še nimajo sklenjenih pogodb za naslednje leto, priporočamo, naj jih ne sklepajo, saj bodo na evropski ravni predvidoma v prihodnjem mesecu sprejete spremembe pravil energetskega trga. Za dodatna vprašanja se lahko ustanove obrnejo na e-naslov: gp.mzi@gov.si.

Učinki ukrepov na področju energetike

Vlada regulira maloprodajne cene goriva za vsa prodajna mesta zunaj avtocest in hitrih cest. Tako je cena goriv v Sloveniji nižja kot na primer v Avstriji, Italiji in na Madžarskem.

Z reguliranjem cene goriva po podatkih ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) posameznik, ki toči 95-oktanski neosvinčeni bencin (NMB 95), pri 50-litrskem tanku zaradi vladnih ukrepov privarčuje 6,10 evra.

Če ne bi regulirali cen NMB 95, bi bilo treba po ocenah MGRT za liter NMB 95 odšteti 1,475 evra, za 50 litrov bi tako plačali 73,75 evra, zaradi vladnih ukrepov pa je strošek 50-litrskega tanka 67,65 evra.

Posameznik, ki toči dizel, pri 50-litrskem tanku privarčuje 6,35 evra.

Če ne bi regulirali cen dizla, bi bilo treba po ocenah MGRT za liter dizla odšteti 1,730 evra, za 50 litrov bi plačali 86,50 evra. Zaradi vladnih ukrepov je strošek 50-litrskega tanka 80,15 evra.

Vlada regulira tudi cene ekstra lahkega kurilnega olja (KOEL oziroma kurilno olje) in omejuje najvišjo dovoljeno višino marže za kurilno olje na 0,08 evra/liter (Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov).

Vlada je zamejila cene električne energije in plina za vsa gospodinjstva in male poslovne odjemalce, zato nas to zimo ne bo zeblo in stroški za male podjetnike ne bodo nerazumni.

Za povprečnega gospodinjskega odjemalca bo na letni ravni (zaradi regulirane cene, znižane stopnje DDV ter znižanih prispevkov OVE in SPTE) to pomenilo okoli 15 do 30 % (od 110 do 334 evrov) prihranka oziroma do kar 56 % (do 1000 evrov) prihranka na letni ravni za tiste, ki so pri najdražjem dobavitelju. 

Za povprečnega malega poslovnega odjemalca bo učinek vladnih ukrepov ob upoštevanju trenutnih cen na letni ravni pomenil od 2 do 37 % prihranka (od 50 do 1760 evrov).

Za večstanovanjske stavbe pa ocenjujemo učinke na okoli 36 % prihranka na letni ravni glede na objavljene tržne cene, kar pomeni okoli 400 evrov prihranka za povprečno gospodinjstvo.

Regulacija cene zemeljskega plina v letu 2022 ni znižala cen, ki so jih imeli posamezni dobavitelji, je pa preprečila povišanje, ki bi ga posamezni dobavitelji objavili z začetkom kurilne sezone ali najpozneje v začetku leta 2023.

Če primerjamo regulirano ceno s cenami, ki bi jih v letu 2023 imeli dobavitelji, ki niso imeli vnaprej zakupljenega plina za leto 2023, bi tipični odjemalec v 2,5-sobnem stanovanju na leto prihranil do 1000 evrov, v enostanovanjski hiši pa do 2000 evrov.

Na letni ravni bo povprečni gospodinjski odjemalec, ki nabavlja plin pri cenejših dobaviteljih, prihranil od 90 do 130 evrov ali okoli 10 % letnega stroška, tisti, ki pa imajo sklenjene pogodbe z dražjimi dobavitelji, pa od 170 do 675 evrov ali od 13 do 37 % letnega stroška.

Povprečni mali poslovni odjemalci, ki imajo sklenjene pogodbe s cenejšimi dobavitelji, bodo na leto prihranili od 205 do 313 evrov ali 10 % letnega stroška, vsi mali poslovni odjemalci s pogodbami pri dražjih dobaviteljih pa bodo prihranili od 350 do 1420 evrov ali od 11 do 34 % na leto.

Učinki ukrepov na področju prehrane

Analiza zadnjega popisa košarice živil ugotavlja, da je povprečje cen pri vseh trgovcih za 6,74 evra oziroma 13,5 % nižje kot pri prvem popisu. Glavni razlog za razliko so pocenitve 11 skupin živil med obema popisoma. Pri analizi rednih cen skupin izdelkov opažamo, da so se redne cene teh 11 skupin živil v povprečju znižale za 7,05 %.