Skoči do osrednje vsebine

Kje bi pa ti živel? Mesec prostora 2022

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Danes obeležujemo Svetovni dan Habitata in v Sloveniji pričenjamo Mesec prostora 2022, ki ga posvečamo osvetlitvi aktualnih tem prostorskega in urbanega razvoja, prostorskega načrtovanja, arhitekture, trajnostne gradnje ter stanovanjske politike. V tem času se bo zvrstila vrsta zanimivih dogodkov in aktivnosti. Vabljeni k sodelovanju in udeležbi na dogodkih.

Z letošnjim sloganom Meseca prostora »Kje bi pa ti živel?« želimo poudariti vlogo prostorskega načrtovanja za ustvarjanje privlačnih, zdravih, udobnih, varnih in prijetnih mest in drugih naseljih za vse generacije. Ker imamo veliko želja, kje in kako bi živeli ter omejen prostor, moramo s slednjim ravnati gospodarno in premišljeno. Le trajnostni pristop pri urejanju prostora in ustvarjanje pogojev za trajnostne načine življenja, h čemur smo zavezani tako država kot lokalne skupnosti, omogočajo oblikovanje in ohranjanje kakovostnega prostora – prostora, v katerem si želimo in imamo tudi možnost živeti.

K obeležitvi Meseca prostora 2022 so se tudi letos pridružile različne organizacije in skupaj z nami, že deveto leto zapored, sooblikovale pester program dogodkov in aktivnosti. Do konca oktobra se bodo zvrstile konference, razstave, izobraževanja in delavnice in drugi dogodki, namenjeni različnim udeležencem - strokovni javnosti, otrokom in mladostnikom ter najširši javnosti.

Ministrstvo za okolje in prostor bo s sodelujočimi organizacijami organiziral dva dogodka: VIII. Urbani forum z naslovom »Mesta v letu 2030«, 21. oktobra 2022 z Združenjem mestnih občin Slovenije in Inštitutom za geostrateške, pravne in futuristične raziskave ter svetovanje – GFS Inštitut in konferenco z naslovom Izboljšanje zelenih površin v mestih - »Policy Lab« za Slovenijo, 20. oktobra skupaj z European Urban Knowledge  Network (EUKN).

Vljudno vabimo k sodelovanju in udeležbi na dogodkih!

Več informacij: