Skoči do osrednje vsebine

Slovenija na 33. mestu lestvice Globalni inovacijski indeks 2022

Švica je ohranila prvo mesto med najbolj inovativnimi državami na svetu, zaseda ga že skoraj desetletje. Slovenija je na letošnji lestvici padla za eno mesto in je uvrščena na 33. mesto med 132 državami.

Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (angleško World Intellectual Property Organization -WIPO) je včeraj objavila Globalni inovacijski indeks (angleško Global Innovation Index) za leto 2022. Na lestvici je 132 držav, ki so razvrščene po uspešnosti na področju inovativnosti.

Na lestvici prvih petih najbolj inovativnih držav na svetu Švici sledijo Združene države Amerike, Švedska, Združeno kraljestvo in Nizozemska. Evropske države tudi sicer veljajo za najbolj inovativne, med prvih dvajset se jih je uvrstilo enajst.

Slovenija je na letošnji lestvici padla za eno mesto in je uvrščena na 33. mesto. Glede na skupine, kamor se uvrščajo posamezni indikatorji, je bila najbolje ocenjena na področju infrastrukture (24. mesto), najslabše pa na področju naprednosti domačega trga (68. mesto).

Med evropskimi državami je Slovenija na 21. mestu, pred Madžarsko in za Portugalsko. Izmed preostalih sosednjih držav je Avstrija na 17., Italija na 28. in Hrvaška na 42. mestu.

Podrobno poročilo si lahko ogledate v publikaciji Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (v angleščini).

Podatki za Slovenijo so dostopni v povzetku poročila (v angleškem jeziku).