Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon je v New Yorku predstavila kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta OZN

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je skupaj s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem stalnim predstavnikom držav članic Organizacije združenih narodov (OZN) v New Yorku predstavila vizijo kandidature Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta OZN. "Slovenija je v tridesetih letih članstva v OZN večkrat dokazala, da je močno zavezana multilateralizmu, solidarnosti in skupni odgovornosti za svetovni mir, varnost in razvoj. Temu cilju smo danes predani bolj kot kadar koli prej," je poudarila ministrica Fajon.

Slovenija želi s članstvom v Varnostnem svetu prispevati k ohranjanju mednarodnega miru in varnosti, poglabljati dialog z drugimi članicami OZN in krepiti zaupanje v multilateralizem."Učinkovito delovanje multilateralnega sistema je za Slovenijo ključnega pomena, zaupanje pa je temelj vseh odnosov. S krepitvijo zaupanja krepimo tudi mednarodne odnose, s čimer utiramo pot prijaznejši in varnejši prihodnosti. Če bo Slovenija izvoljena, bo vselej pošten posrednik in zanesljiv partner vsem, delovala bo tvorno in angažirano, odločno in aktivno," je še poudarila ministrica.

Slovenija si bo kot nestalna članica Varnostnega sveta prizadevala za dva ključna cilja: 1) krepitev zaupanja in medsebojnega spoštovanja ob doslednem upoštevanju mednarodnega prava in Ustanovne listine OZN, pri čemer se bo zavzemala za vključujoče razprave in odločanje na podlagi zanesljivih in verodostojnih informacij; in 2) zagotavljanje prihodnosti z opozarjanjem na enakost in nepogrešljivo vlogo žensk in mladih v vseh fazah sporov.

Opredeljena cilja sta hkrati tudi sestavni del slogana slovenske kandidature: Krepimo zaupanje – varujemo prihodnost, ki zrcali področja, na katerih se je Slovenija v tridesetletni zgodovini že izkazala za verodostojno partnerico v mednarodnih odnosih. Prvi del slogana se nanaša na spoštovanje mednarodnega prava, predvsem z vidika odgovornosti, preprečevanja konfliktov, transparentnosti ter na agendo žensk, miru in varnosti, drugi del pa na podnebje in varnost, vodno diplomacijo, prehransko varnost in otroke v oboroženih spopadih.

Ministrica je v nadaljevanju predstavila tudi podobo novega logotipa kandidature, ki predstavlja goloba z oljčno vejico, mednarodnim simbolom miru. Podoba je bila izbrana v kontekstu mandata Varnostnega sveta OZN, kot ga opredeljuje Ustanovna listina Združenih narodov – ohranjanje mednarodnega miru in varnosti. Poleg tega logotip odseva moderno in angažirano zunanjo politiko ter sledi uvrščanju Slovenije kot kreativne, zelene in pametne države.