Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Dominika Švarc Pipan sprejela makedonskega kolega prof. dr. Nikolo Tupančeskega.

Glavna tema obiska so bili pogovori glede pomoči in sodelovanja Slovenije v okviru pristopnega procesa Severne Makedonije k EU na področju pravosodnih reform.

»Slovenija podpira čimprejšnji vstop Severne Makedonije v Evropsko unijo, zato sva danes s kolegom ministrom na zelo odkrit in iskren način govorila predvsem o tem, kako lahko z lastnimi izkušnjami Severni Makedoniji pomagamo tudi na področju pravosodja, predvsem pri harmonizaciji nacionalne zakonodaje z evropsko,« je izpostavila ministrica.

Ministrica in minister sta izmenjala izkušnje na področju digitalizacije pravosodja, ob čemer je ministrica poudarila, da je »procese digitalne preobrazbe v pravosodju nujno potrebno pospešiti. S tem bo sodstvo postalo dostopnejše in učinkovitejše.«

Sogovornika sta precej pozornosti namenila tudi temam, kot so metodologija in postopki imenovanja sodnikov, splošna reforma sodne mreže, ter boj proti organiziranemu kriminalu in korupciji.

Tovrstna srečanja so odlična priložnost za krepitev dobrih odnosov med državama. Slovenija in Severna Makedonija sta dolgoletni dobri partnerici na številnih področjih, med drugim na gospodarskem in pravosodnem področju. Sodelovanje med obema pravosodnima ministrstvoma je tesno in temelji na dvostranskih in večstranskih mednarodnih pogodbah, ter kolegialnih odnosih. 

uradna fotografija obeh ministrov pred zastavami
1 / 3