Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec na uradnem obisku v Črni gori

Minister za obrambo Marjan Šarec se 20. in 21. septembra, na povabilo črnogorskega ministra za obrambo mag. Raška Konjevića mudi na uradnem obisku v Črni gori.

Namen srečanja je potrditev dosedanjega zelo dobrega sodelovanja in nadaljnja krepitev dvostranskega ter regionalnega sodelovanja na obrambnem in vojaškem področju. Pogovori so, po besedah ministra Marjana Šarca, potekali v izredno prijetnem in prijateljskem vzdušju. 

Sogovornika sta obisk izkoristila tudi za izmenjavo mnenj o aktualnih političnih ter varnostnih razmerah v Črni gori, perspektivi Črne gore in Zahodnega Balkana v evropskih integracijah, udeležbi vojske Črne gore na mednarodnih operacijah in misijah, tudi v sodelovanju s Slovenijo. 

»Slovenija je vedno podpirala evroatlantsko pot Črne gore. Veseli smo, da je Črna gora aktivna članica zveze Nato, kjer prispeva svoj delež v skupni obrambi. Slovenija in Črna gora skupaj sodelujeta tudi na misiji v Latviji,« je v uvodu spomnil minister Šarec. 

 V nadaljevanju je minister Marjan Šarec poudaril, da je Slovenija vedno podpira mir in stabilnost na Zahodnem Balkanu in širše. »Mednarodna skupnost - ob dogajanju v Ukrajini - ne sme pozabiti Zahodnega Balkana. Slovenija zagotovo pozna regijo in si bo še naprej prizadevala za čimprejšnje članstvo držav Zahodnega Balkana v EU ter opozarjala na možne posledice nekaterih dogajanj v regiji, ki jih spremljamo v zadnjem času in nas skrbijo.«

Sogovornika sta se ob koncu zavezala k nadaljevanju dobrega sodelovanja na obrambnem in vojaškem področju. “Zainteresirani smo tudi za skupne projekte, kjerkoli je to mogoče, saj smo partnerji v zvezi Nato, Nato pa je vendarle zveza, ki poudarja partnerstvo in vzajemno pomoč.”

Poleg bilateralnih pogovorov z delegacijo ministrstva za obrambo Črne gore se je minister Šarec srečal tudi s predsednikom Črne gore Milom Đukanovićem in parlamentarnim odborom za obrambo Skupščine Črne gore. 

V sklopu obiska je bil danes podpisan sporazum o donaciji podvodnega plovila za prevoz potapljačev R-2, ki bo dopolnil že razstavljeno podmornico, prav tako donacijo Črne gore Sloveniji v Parku vojaške zgodovine v Pivki.