Skoči do osrednje vsebine

V Beli krajini krepimo dialog z lokalnimi skupnostmi

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar je obiskala Belo krajino. V Črnomlju se je srečala z županom Andrejem Kavškom, nato pa sta si v Vinici skupaj ogledala poškodovano panelno ograjo na meji. Pogovarjala sta se predvsem o odstranjevanju ograje in tematikah, povezanih z romsko skupnostjo.
V pogovoru z domačini v Vinici ob podrti panelni ograji ob Kolpi

Pogovor z domačini v Vinici ob podrti panelni ograji ob Kolpi | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

Župan Kavšek je dejal, da glede nezakonitih migracij nimajo težav in da občina in policija zelo dobro sodelujeta. Večina ljudi podpira odstranjevanje ograje. Ministrica je poudarila, da je podoben odnos zaznala tudi v drugih občinah; tam tudi menijo, da zaradi tega ni varnostnih težav, in pohvalijo delo policijePolicija izvaja potrebne ukrepe za nadzor državne meje in zagotavljanje varnosti. V občini bi si sicer želeli, da bi vsaj del odstranjene panelne ograje namenili ljudem. Na ministrstvu bomo tovrstnim željam lokalnih skupnosti prisluhnili, kolikor bo le mogoče. Do zdaj smo že prejeli pobude lokalnih skupnosti za približno 50 kilometrov panelne ograje. Pripravili bomo načrt delitve, pri tem pa moramo seveda slediti zakonodaji. Vsekakor bomo zagotovili denar občinam zaradi povečanega nadzora državne meje v skladu z zakonom o nadzoru državne meje. Javno naročilo za izbor izvajalca za odstranitev panelne ograje še pripravljamo, v skladu z načrtom pa trenutno poteka odstranjevanje rezilne žice ob meji.

Ministrica in župan sta se pogovarjala tudi o tematikah, povezanih z romsko skupnostjo. Na območju Občine Črnomelj sta sicer dve večji romski naselji.

Ministrstvo in Policija že več kot desetletje aktivno delujeta pri reševanju tematik, povezanih z romsko skupnostjo, in sicer pri izvajanju nalog iz Nacionalnega programa ukrepov za Rome 2021–2030. Pri tem gre le za manjši del nalog, ki se nanašajo na policijo, in sicer glede zagotavljanja varnosti in javnega reda in miru. Ministrica se zavzema za čimprejšnje imenovanje nove medresorske delovne skupine za reševanje te tematike. »Glede te delovne skupine smo na ministrstvo že prejeli kar nekaj pobud županov in drugih predstavnikov lokalnih skupnosti. Le z aktivnim vključevanjem vseh pristojnih služb (gre namreč za izrazito medresorsko in horizontalno tematiko) je mogoče doseči napredek na tem področju, kar lokalne skupnosti od države tudi upravičeno pričakujejo. Prepričana sem, da bomo tu naredili korake naprej,« je dejala.

Tudi župan Kavšek je pri reševanju te tematike poudaril nujnost hitrega ukrepanja in sodelovanja vseh pristojnih resorjev, saj policija tega  sama ne more rešiti. Nova medresorska delovna skupina (njeno delovanje so pohvalili tudi Romi) naj bi pripravila tudi predlog zakonskih sprememb, med drugim s področja socialnih zadev, je dejal.

Ministrica in župan sta si na terenu ogledala zaradi nedavne vodne ujme na več mestih poškodovano panelno ograjo na meji. Kot je zagotovila ministrica, bomo ta del ograje prednostno umaknili.

Sestanek ministrice za notranje zadeve mag. Tatjane Bobnar in župana Občine Črnomelj Andreja Kavška. Sedijo za sejno mizo.

Sestanek ministrice za notranje zadeve mag. Tatjane Bobnar in župana Občine Črnomelj Andreja Kavška | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

1 / 2