Skoči do osrednje vsebine

Ministrica z županoma Podlehnika in Žetal o razmerah ob meji

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar uresničuje svoje zaveze za čim bolj intenzivno sodelovanje z lokalnimi skupnostmi ob slovensko-hrvaški meji. S sodelavci se je tako sestala z županom Občine Podlehnik mag. Sebastianom Toplakom in županom Občine Žetale Antonom Butolenom. Pogovarjali so se predvsem o razmerah na meji, povezanih z nezakonitimi migracijami.
Ministrica za notranje zadeve z županoma Podlehnika in Žetal, stojijo pred steklenim vhodom v občino Podlehnik

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar z županoma občin Podlehnika in Žetal mag. Sebastianom Toplakom in Antonom Butolenom | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

Župan Občine Podlehnik je uvodoma prenesel zahvalo ministrici v imenu skupine županov za hitro in tvorno sodelovanje, tudi na zadnjem obisku državnega sekretarja dr. Lobnikarja v Kostelu.

Župana sta nato dejala, da opažajo povečanje nezakonitih prehodov meje, vendar pri tem ne zaznavajo težav. Zavedajo se, da so to globalni trendi, ki jih policija redno spremlja. Ob tem sta izpostavila zadovoljstvo z delom lokalne policije. Ministrica je pojasnila, da je letošnje povečanje nezakonitih migracij povsem primerljivo z letom 2019 (leti 2020 in 2021 sta namreč neprimerljivi, saj sta bili specifični zaradi epidemije).

Nezakonite migracije ne vplivajo na stopnjo varnosti, je poudarila ministrica. Policija zagotavlja visoko stopnjo varnosti v obmejnih občinah, prilagaja svoje ukrepe in izvaja poostrene nadzore. Poleg tega svoje delo usmerja v odkrivanje tihotapcev ljudi (letos je tako obravnavala že 183 kaznivih dejanj, v katerih je bilo prijetih 171 tihotapcev ljudi), pri čemer je zelo pomembno sodelovanje z lokalnim prebivalstvom. Slednjemu, torej sodelovanju z lokalnimi skupnostmi na ministrstvu in policiji, tudi sicer posvečamo veliko pozornosti in se zavedamo potrebe po stalni komunikaciji z lokalnim prebivalstvom.

Ministrica je župana seznanila o poteku odstranjevanja ograje na meji in povedala, da že pripravljamo javno naročilo za izbor izvajalca za odstranitev panelne ograje. Lokalno prebivalstvo si želi umika rezilne žice in panelne ograje in z načrtovanimi spremembami Zakona o nadzoru državne meje in načrtovanimi finančnimi sredstvi v proračunu za leto 2023 bomo uredili tudi vprašanje odškodnin za lastnike zemljišč, na katerih stoji ograja. Lokalne skupnosti so večkrat opozorile, da je zemljišče in vodno območje ob ograji neurejeno. Zagotovili smo, da bo za vzdrževanje tega območja ob ograji ustrezno poskrbela Direkcija RS za vode.

Govorili so tudi o razmerah po vstopu Republike Hrvaške v schengensko območje, ko bo policija lažje odpravljala kadrovske manke na posameznih policijskih postajah tako na obmejnem območju kot v notranjosti države. Župan Žetal je pri tem izpostavil, da si obmejne občine po vstopu Hrvaške v schengensko območje obetajo tudi boljšo prometno varnost.

 Sestanek ministrice za notranje zadeve z županoma občin Podlehnik in Žetale, sedijo nasproti za sejno mizo, zadaj projekcija z napisom sestanka.

Sestanek ministrice za notranje zadeve z županoma občin Podlehnik in Žetale | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve