Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Bobnar: Sodelovanje z lokalnimi skupnostmi je ključnega pomena

Na ministrstvu smo se takoj odzvali želji skupine županov po srečanju in organizirali sestanek z župani občin, ki mejijo z Republiko Hrvaško. Na sestanku, ki je potekal v konstruktivnem duhu, so udeleženci razpravljali o odstranjevanju ograje na meji in zagotavljanju varnosti lokalnega prebivalstva po njeni odstranitvi.
Ministrica mag. Tatjana Bobnar je nagovorila župane obmejnih občin z Republiko Hrvaško

Ministrica mag. Tatjana Bobnar z župani obmejnih občin z Republiko Hrvaško | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

Uvodoma je ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar predstavila aktivnosti ministrstva na področju migracij in udeležence seznanila z začetkom dela posvetovalnega telesa, ki se ukvarja s celostno obravnavo migracij. Pri tem je ključnega pomena sodelovanje: »Na ministrstvu želimo v največji meri sodelovati z lokalnimi skupnostmi in lokalnim prebivalstvo, ki živite na tem območju, z nevladnimi organizacijami in širšo javnostjo.«

Posebno pozornost je ministrica namenila odstranjevanju ograje na slovensko-hrvaški meji, kjer je sodelovanje z lokalnimi skupnostmi še toliko bolj izrazito. Ministrica je povedala, da odstranjevanje poteka postopno: »Tako na terenu pripadniki Slovenske vojske že odstranjujejo žičnato ograjo, za odstranjevanje panelne ograje pa pripravljamo postopek javnega naročila.« V preteklih dneh in tudi v današnji razpravi so nekatere občine izrazile interes, da bi panelno ograjo obdržale za različne namene. Ob tem je ministrica zagotovila, da bomo njihovim željam prisluhnili v največji možni meri, pri tem pa moramo slediti določbam zakona o ravnanju s stvarnim premoženjem.

Ministrica je udeležencem dejala, da smo pred začetkom odstranjevanja ograje pripravili oceno varnostnega tveganja. Tako bo Policija tudi, ko bo žičnata ograja odstranjena, zagotavljala varnost na najvišji stopnji.

Župani so v razpravi pozdravili današnje srečanje in izpostavili nekatera odprta vprašanja, povezana z nadaljnjo uporabo panelne ograje, finančna sredstva za povzročeno škodo in varnostni vidik. Dogovorili so se o ustanovitvi ožje delovne skupine, ki bo ta vprašanja ustrezno naslovila. Naslednje srečanje v širši sestavi, na kateri bodo obravnavali predloge ožje skupine, bo sredi septembra.