Skoči do osrednje vsebine

Slovenija intervenirala na Evropskem sodišču za človekove pravice v postopku Ukrajine zoper Rusko federacijo

Vlada Republike Slovenije je sprejela sklep o vložitvi intervencije Republike Slovenije v postopku Ukrajine zoper Rusko federacijo pred Evropskim sodiščem za človekove pravice.

Ukrajina je 23. junija 2022 pred Evropskim sodiščem za človekove pravice vložila tožbo zoper Rusko federacijo zaradi množičnih kršitev Konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin ob vojaški zasedbi ukrajinskega teritorija, ki poteka od 24. februarja dalje. Sodišče je z začasno odredbo Vladi Ruske federacije odredilo, da preneha z vojaškimi napadi na civilno prebivalstvo in civilne objekte. Ruska vojska mora civilistom omogočiti neoviran dostop do varnih evakuacijskih poti ter dostop do zdravstva, hrane in ostalih osnovnih potrebščin ter neovirano gibanje humanitarnih delavcev po zadevnem teritoriju.

Republika Slovenija bo v postopku intervenirala na strani Ukrajine, ki trdi in dokazuje, da je Ruska federacija nezakonito zasedla del ozemlja Ukrajine, katerega zasedba še vedno traja, prav tako zatrjuje, da Ruska federacija še vedno izvaja ciljane, samovoljne in nesorazmerne napade zoper civilno prebivalstvo in njihovo lastnino na celotnem ozemlju Ukrajine.

Vir: Ministrstvo za zunanje zadeve