Skoči do osrednje vsebine

Slovanski fokus: južnoslovanske književnosti

Ministrstvo za kulturo je častni pokrovitelj projekta Slovanski fokus, ki z različnih zornih kotov osvetljuje slovanske književnosti. Letos se projekt posveča bogati literarni tradiciji južnoslovanskih držav – Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Severne Makedonije, Slovenije in Srbije.

Ilustracija fanta v rdeči majici, ki v dvignjeni desni roki drži knjigo in bere, levo roko drži v žepu, na njegovi levi, v višini knjige napis Slovanski fokus

Slovanski fokus: južnoslovanske književnosti | Avtor Slovanski fokus

  do
Slovanska knjižnica, Ljubljana

Posvet Slovanski fokus in seminar za moderatorje bralnih klubov

Izobraževanje je namenjeno predvsem knjižničarjem in moderatorjem bralnih klubov, hkrati pa je odprto tudi za širšo javnost. Predavanjem in okrogli mizi bo sledil seminar za moderatorje bralnih klubov.

  do

Bralna akcija Slovanski fokus z nagradnim žrebanjem

Letošnja bralna akcija Slovanski fokus se osredotoča na literaturo južnoslovanskih držav: Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Severne Makedonije in Srbije. Iz omenjenih držav so izbrana zanimiva in kakovostna literarna dela, dodanih je nekaj knjižnih naslovov iz Slovenije ter oblikovan priporočilni seznam, ki obsega 24 bralnih namigov.

  do
Splet

Slovanski bralni klub

V Slovanskem bralnem klubu izpostavljajo najimenitnejša dela slovanskih avtoric in avtorjev, ki suvereno sooblikujejo pokrajino evropske in svetovne literarne tradicije. O knjigah v sproščenih pogovorih razpravljamo z njihovimi prevajalkami in prevajalci ter ustvarjalkami in ustvarjalci. Septembra bo pogovor tekel okoli romana poljskega pisatelja Jerzyja Franczaka Da capo v prevodu Tatjane Jamnik.

Program pripravljajo Kulturno-umetniško društvo Police Dubove, Mestna knjižnica Ljubljana – Slovanska knjižnica, Oddelek za slavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Društvo slovenskih književnih prevajalcev.

Poleg Ministrstva za kulturo so častni pokrovitelji programa še Veleposlaništvo Bosne in Hercegovine, Veleposlaništvo Republike Bolgarije, Veleposlaništvo Črne gore, Veleposlaništvo Republike Hrvaške, Veleposlaništvo Republike Severne Makedonije in Veleposlaništvo Republike Srbije.

Projekt Slovanski fokus je sicer del širše iniciative Zavezništvo za dvig ravni bralne kulture in kulture pogovora.

Vabljeni k branju in pogovorom o knjigah.