Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade na vrhu gospodarstva zagotovil pomoč države

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je z ministri za gospodarstvo, infrastrukturo in finance udeležil srečanja z gospodarstveniki, ki ga je gostila Gospodarska zbornica Slovenije.

Osrednja tema razprave so bili aktualni izzivi slovenskega gospodarstva v luči energetske draginje s ciljem priprave konkretnih ukrepov, ki bodo gospodarstvu pomagali prebroditi zahtevne čase in privedli do nadaljnjega razvoja države.

Premier je ob visokih cenah električne energije, težavah z dobavo zemeljskega plina in odpovedi evropskih energetskih trgov napovedal skupne aktivnosti vlade in gospodarstvenikov v prihodnjem mesecu. Kot je poudaril, je vlada v minulih mesecih že sprejela ukrepe za pomoč gospodinjstvom v okvirni vrednosti 1,2 milijarde, načrtovani ukrepi za gospodarstvo pa so ocenjeni na več kot 1,5 milijarde. V kolikšnem obsegu bodo potrebni, bo odvisno od korenite reforme evropskih energetskih trgov, ki jo bo na zasedanjih ministrov in voditeljev v Bruslju zagovarjala slovenska vlada.

"Od naslednjega tedna dalje bo začel delovati t. i. krizni štab predstavnikov vlade in gospodarstva z namenom konkretizacije danes predlaganih rešitev. Toda ukrepov ne moremo sprejemati individualno, temveč v dogovoru z EU," je izpostavil premier. Sklenil je, da morajo biti obsežna sredstva, vložena v gospodarstvo, nujno usmerjena k razvoju in zelenemu preboju.

Posnetek izjave predsednika vlade po srečanju z gospodarstveniki.