Skoči do osrednje vsebine

Minister Boštjančič podrobneje predstavil razloge za rebalans proračuna

Minister za finance Klemen Boštjančič je danes podrobneje predstavil razloge za rebalans letošnjega državnega proračuna. Prejšnja vlada in državni zbor sta po sprejetju proračuna sprejela za več kot 1 milijardo evrov dodatnih obveznosti, pri čemer je bilo v proračunu za nepredvidene namene rezerviranih približno 330 milijonov evrov. Hkrati mora nova vlada sprejemati ukrepe za blažitev draginje, kar želi za razliko od prejšnje narediti transparentno. Obveznosti, ki nastajajo, želimo financirati z znanih proračunskih postavk.
Minister s sodelavcama sedi za mizo in odgovarja na vprašanja novinarjev. Na mizi so mikrofoni, v ozadju pa zastave Slovenije in Evropske unije.

Namestnik direktorja Direktorata za proračun Leon Behin, državna sekretarka mag. Saša Jazbec in minister Klemen Boštjančič | Avtor: Katja Kodba/STA

Vlada je v sklopu izvajanja letošnjega državnega proračuna ugotovila, da je proračun neuravnotežen, zato je začasno zadržala njegovo izvrševanje oziroma prevzemanje nenujnih obveznosti ter sprožila postopek priprave rebalansa. Na to, da je proračun postal neuravnotežen, so vplivali protikoronski paketi in drugi ukrepi, ki sta jih že prejšnja vlada in državni zbor sprejela po potrditvi letošnjega proračuna, je spomnil minister Boštjančič.

Skupaj sta prejšnja vlada in državni zbor po sprejetju državnega proračuna za leto 2022 sredi novembra lani sprejela za več kot 1 milijardo evrov dodatnih obveznosti, pri čemer je bilo v proračunu za nepredvidene namene rezerviranih približno 330 milijonov evrov. "Ko je ta vlada prevzela posle, je bila proračunska rezerva že prazna," je povedal minister.

Hkrati so se spremenile gospodarske in geopolitične razmere v povezavi z vojno v Ukrajini, priča smo negotovosti glede zagotavljanja preskrbe z energenti, blažiti moramo draginjo, zato tudi sedanja vlada sprejema zakone s finančnimi posledicami. "A  želimo pri tem za razliko od prejšnje vlade delovati transparentno. Obveznosti, ki nastajajo, želimo financirati z znanih postavk," je povedal minister.

Odhodki državnega proračuna bodo letos znašali približno 14,6 milijarde evrov, kar je za dobrih 600 milijonov evrov več kot v sprejetem proračunu za letošnje leto. Prihodki bodo glede na potrjeni proračun za leto 2022 višji za približno 1 milijardo evrov in bodo na ravni 12,5 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj bo tako kljub rasti odhodkov ostal v predvidenih okvirih – znašal naj bi nekaj več kot 2 milijardi evrov, kar je nekoliko manj kot v sprejetem proračunu za leto 2022. V njem je bilo načrtovanega za 2,4 milijarde evrov primanjkljaja.

Novinarska konferenca Ministrstva za finance