Skoči do osrednje vsebine

Odločitve vlade s sej vladnih odborov

Vlada je na današnjih vladnih odborih v Načrt razvojnih programov za obdobje 2022-2025 uvrstila več projektov in spremenila vrednost projekta izgradnje nove dvorane v Cankarjevem domu.

Pet milijonov za energetsko učinkovitost podjetij

Na današnji seji vladnega odbora za gospodarstvo je Vlada Republike Slovenije v veljavni Načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila nov projekt Investicije v energetsko učinkovitost podjetij. Namen projekta je spodbuditi izvedbo ukrepov učinkovite rabe energije v stavbah in tehnoloških procesih, ukrepov učinkovite rabe električne energije, rabe odpadne toplote v procesih ter ukrepov za povečanje rabe obnovljivih virov energije, preko Eko sklada.
Sredstva, v višini 5 milijonov evrov so zagotovljena v okviru Programa porabe sredstev sklada za podnebne spremembe (za leti 2022 in 2023). In sicer za leto 2022 do enega milijona evrov, za leto 2023 pa do štiri milijone evrov. Financiranje bo potekalo do konca leta 2023 oziroma do porabe sredstev. Za novo naložbo je možna dodelitev nepovratnih sredstev in kredita hkrati ali pa samo nepovratnih sredstev ali kredita.
Investicije v energetsko učinkovitost podjetij bodo prispevale k povečanju učinkovite rabe energije, prispevale k zniževanju stroškov za energijo in povečale konkurenčnosti slovenskih podjetij, gospodarstva in države in zmanjševanju škodljivih vplivov na okolje.

Sprememba vrednosti projekta izgradnje nove dvorane v Cankarjevem domu v Načrtu razvojnih programov 2022–2025

Vlada je na seji vladnega odbora za državno ureditev in javne zadeve spremenila vrednost projekta v veljavnem Načrtu razvojnih programov 2022–2025, in sicer vrednost projekta »Izgradnja nedokončanih prostorov v 5. nadstropju Cankarjevega doma v Klub evropske literature«.

Nova dvorana v 5. nadstropju Cankarjevega doma z okroglim odrom bo prednostno namenjena izvajanju kulturno-umetniških programov Cankarjevega doma oziroma javne službe. Dvorana bo namenjena vsem umetnostnim zvrstem in ne le literaturi. V nadaljevanju bo dvorana poimenovana po eni izmed za Slovence pomembnih osebnosti, in sicer po analogiji s preostalimi dvoranami Cankarjevega doma, kot so Gallusova, Štihova, Linhartova, Steklena dvorana Lili Novy itd. V novi dvorani bo se bo izvajala produkcija Cankarjevega doma, v večji meri pa koprodukcije Cankarjevega doma z različnimi partnerji, predvsem z nevladnimi organizacijami. Kot edina dvorana v Cankarjevem domu bo imela tudi dnevno svetlobo, zato bo v dopoldanskem času namenjena kulturno-vzgojnim prireditvam, različnim programom za otroke, srednješolce in dijake. V času obnove Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Drama Ljubljana bo prostor v prostih in dogovorjenih terminih omogočal bralne vaje manjših ansamblov SNG Drama Ljubljana.

Vrednost projekta, ki je bila prvotno ocenjena na 475.236 evrov, se je povišala zaradi povišanja cen na trgu v letu 2022. Višje cene so posledica podražitev cen storitev, pomanjkanje surovin in materialov zaradi težav v dobavnih verigah ter rastočih cen energentov in logistike. Nova ocenjena vrednost projekta je 908.058 evra, od tega bo projekt iz državnega proračuna financiran v vrednosti do 725.000 evrov, Cankarjev dom pa bo projekt financiral v vrednosti do 183.058 evra.

Uvrstitev dveh novih transnacionalnih programov v Načrt razvojnih programov za obdobje 2022 – 2025

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) v okviru 8. Okvirnega programa EU za raziskave in inovacije - Horizon 2020 sodeluje v mreži CHANSE ERA-Net Cofund, skupaj s 27 financerskimi organizacijami iz 24 držav članic in pridruženih držav. Temeljna aktivnost mreže je izvedba skupnih transnacionalnih razpisov za raziskovalne in razvojne projekte s področja družboslovja in humanistike. Na podlagi obveznosti, sprejetih s transnacionalnimi pogodbami je ministrstvo pristopilo k izvedbi transnacionalnega javnega razpisa mreže CHANSE. Na podlagi izbornega postopka na transnacionalni ravni je Mednarodni odbor razpisa v sofinanciranje predlagal 26 projektov, med njimi tudi 2 projekta z dvema slovenskima prijaviteljema.
Projekt Digitalna estetizacija znotraj krhkih okolij bo MIZŠ sofinanciralo v višini 279.648 evrov v obdobju treh let, in sicer od leta 2023 do 2025. V enakem obdobju bo sofinanciralo tudi projekt Transformacija uporabe podatkov v arheologiji, in sicer v višini 186.505 evrov.
Vlada je danes oba nova transnacionalna programa uvrstila v Načrt razvojni programov za obdobje 2022 -2025.

Spodbujanje digitalnih veščin pri starejših osebah

Vlada je v veljavni Načrt razvojnih programov za obdobje 2022-2025 uvrstila nov projekt z nazivom »Vključujoče kulturne rešitve«.  
Udeležba Službe za digitalno preobrazbo v programu Evropske komisije »Podpora iz okolja pri samostojnem življenju« sloni na zavezanosti Evropske unije k porabi informacijsko komunikacijskih tehnologij kot ključnega dejavnika pri odgovarjanju na izzive, ki jih prinaša staranje prebivalstva. Program je eden od mehanizmov s katerim prispevamo k spodbujanju digitalnih veščin pri starejših odraslih. Z odprtjem projekta »Vključujoče kulturne rešitve« urejamo njegovo financiranje, s katerim bomo ljudem, ki živijo v različnih socialno-ekonomskih in zdravstvenih razmerah, omogočili uporabo digitalnih in analognih orodij z več čutno kulturo izkušnjo, tudi zunaj kulturnih institucij.