Skoči do osrednje vsebine

24. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji dopisni seji v luči prehranske draginje zvišala znesek, do katerega se povračilo stroškov za prehrano med delom ne všteva v davčno osnovo in dr. Aido Kamišalić Latifić imenovala za novo državno sekretarko v Službi za digitalno preobrazbo.

Vlada v luči prehranske draginje prilagaja davčno obravnavo stroškov za prehrano med delom

Vlada je danes izdala spremenjeno Uredbo o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. Zaradi podražitev hrane, ki vplivajo tudi na višje stroške zaposlenih za prehrano med delom, prilagajamo davčno obravnavo povračil teh stroškov in tudi na ta način blažimo prehransko draginjo.

S spremenjeno uredbo zvišujemo znesek, do katerega se povračilo stroškov za prehrano med delom ne všteva v davčno osnovo.

Za vsak dan, ko je delojemalec na delu prisoten štiri ure ali več, neobdavčen znesek zvišujemo s 6,12 evra na 7,96 evra. Če je delojemalec na delu prisoten deset ur ali več, pa se neobdavčen znesek zvišuje z 0,76 evra na 0,99 evra za vsako dopolnjeno uro prisotnosti na delu po osmih urah prisotnosti na delu.

Spremenjena uredba se bo začela uporabljati za povračila stroškov za september 2022.

Vir: Ministrstvo za finance

Dr. Aida Kamišalić Latifić je nova državna sekretarka v Službi za digitalno preobrazbo

Vlada je na današnji dopisni seji razrešila državnega sekretarja Mateja Kalana na Službi za digitalno preobrazbo in na to mesto imenovala dr. Aido Kamišalić Latifić.

Dr. Aida Kamišalić Latifić je docentka za področje informatike na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru in članica skupine Blockchain Lab:UM.

Doktorirala je leta 2014 s področja računalništva in informatike. Tekom doktorskega študija je bila gostujoča raziskovalka na Univerzi Rovira in Virgili v Tarragoni, Španija. Ima skoraj dvajset let izkušenj na področju raziskovalnega, pedagoškega in projektnega dela. Njena raziskovalna področja vključujejo podatkovne tehnologije, velepodatke, tehnologijo veriženja blokov in medicinsko informatiko. Je ena izmed začetnikov iniciative EduCTX. Ta platforma je prejela eNagrado 2019 za najboljši projekt s področja računalništva in informatike. Je soavtorica več znanstvenih člankov, objavljenih v priznanih revijah ter je solastnica izuma s področja tehnologije veriženja blokov. Januarja 2020 ji je bil podeljen naziv Inženirka leta.

Vir: Služba vlade za digitalno preobrazbo

Imenovanje predstavnikov Vlade Republike Slovenije v Svetu Centra za mednarodno sodelovanje in razvoj

Vlada Republike Slovenije je z mesta člana Sveta Centra za mednarodno sodelovanje in razvoj razrešila Aljaža Zupana in dr. Gorazda Justineka, za nova člana pa imenovala veleposlanika dr. Roberta Kokalja, vodjo Sektorja za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč v Ministrstvu za zunanje zadeve, in Barbaro Knapič Navarrete, sekretarko v Sektorju za bančništvo, Direktoratu za finančni sistem v Ministrstvu za finance, za obdobje štirih let, z začetkom mandata z dnem imenovanja.

Center za mednarodno sodelovanje in razvoj je samostojna raziskovalna in svetovalna neprofitna organizacija na področju mednarodnih ekonomskih odnosov. Njegova ustanovitelja sta Republika Slovenija, ki jo zastopa Vlada Republike Slovenije, ter SID - Slovenska izvozna in razvojna banka.

Vir: Ministrstvo za zunanje zadeve

Vlada razrešila predstavnico ustanovitelja v Svetu javnega zdravstvenega zavoda Klinike Golnik

Vlada Republike Slovenije je sprejela sklep o razrešitvi predstavnice ustanovitelja v Svetu javnega zdravstvenega zavoda (JZZ) Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik, Tjaše Vidic.

Tjaša Vidic je dne 26. avgusta 2022 podala odstopno izjavo z mesta predstavnice ustanovitelja v Svetu javnega zdravstvenega zavoda Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik, zaradi nastopa nove funkcije državne sekretarke na Ministrstvu za zdravje. Minister za zdravje je zato vladi predlagal, da Tjašo Vidic razreši s funkcije. Vlada je sprejela predlagani sklep, saj je le ta v skladu s Protokolom o izbiri kandidatov za predstavnike ustanovitelja v svetih JZZ, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija. Slednji določa, da se predstavnika ustanovitelja v svetu javnih zdravstvenih zavodov, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija, lahko razreši na lastno željo predstavnika ustanovitelja v svetu JZZ.

Vir: Ministrstvo za zdravje

Vlada se je opredelila do navedb v tožbi odpoklicanega nadzornika Slovenskega državnega holdinga

Vlada je danes sprejela stališče do navedb, ki jih je mag. Božo Emeršič podal v tožbi, vloženi po njegovem odpoklicu z mesta člana nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH). Vlada nasprotuje navedbam, podanim v omenjeni tožbi.

Državni zbor je mag. Boža Emeršiča na predlog vlade odpoklical z mesta člana nadzornega sveta SDH, ker je vlada po naknadnem pregledu izpolnjevanja pogojev za člana nadzornega sveta SDH ugotovila, da tožnik pogojev ne izpolnjuje.

Vlada je to v danes sprejetem stališču podrobneje pojasnila in utemeljila. Ob tem je pooblastila državno odvetništvo za zastopanje Republike Slovenije kot tožene stranke v upravnem sporu, ki ga je sprožil g. Emeršič.

Vir: Ministrstvo za finance