Skoči do osrednje vsebine

Vlada soglaša s predlogom amandmajev k predlogu novele Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami

Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji soglašala s predlogom amandmajev k Predlogu zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Predlog sledi dopolnitvi Poslovnika Vlade Republike Slovenije, v skladu s katero lahko ministrstvo na vloženo besedilo predloga akta, ki ga sprejema Državni zbor Republike Slovenije, predlaga vložitev amandmaja le ob soglasju vlade.

Z amandmajema k 2. in 4. členu Predloga zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami se upošteva večina pripomb Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora Republike Slovenije, podane v mnenju z dne 26. avgusta 2022.

Amandma k 2. členu je redakcijske narave. Upoštevan je predlog Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora iz mnenja z dne 26. avgusta 2022, naj se spremeni naslov člena tako, da bo odražal vsebino celotnega člena, naj se poenoti zapis pri določitvi višine sredstev do 3 odstotkov oziroma do 5 odstotkov zadnje objavljene povprečne mesečne bruto plače v Republiki Sloveniji, da bo v obeh primerih jasno, da gre za vsak dan sodelovanja na intervenciji, ter naj se tudi v drugem odstavku novega 116.a člena izrecno navede, da se sredstva za dodatno opremljenost oziroma izboljšanje delovanja društev in nevladnih organizacij krijejo iz proračuna Republike Slovenije.

V amandmaju k 4. členu je upoštevan predlog Zakonodajno-pravne službe, naj se določi tudi retroaktivna veljavnost spremenjenega petega odstavka 43. člena Zakona o gasilstvu.

Vir: Ministrstvo za obrambo