Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Robert Golob na delovnem obisku v regiji rasti in priložnosti – Pomurju

Predsednik vlade Robert Golob je bil z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko in ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik na drugem delovnem obisku v Sloveniji. Pred dnevom združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je obiskal regijo rasti in priložnosti – Pomurje. Odlikujejo ga strateški položaj na stičišču evropskih prometnic, dostop do geotermalne energije, naložbeni potenciali ter bogata naravna in kulturna dediščina.

Največja dodana vrednost Pomurja so ljudje, eno od vodil slovenske vlade pa strpna in vključujoča družba, v kateri lahko vsakdo razvije svoje talente in vrline. Predsednik vlade si je zato za prvi postanek delovnega obiska izbral Varstveno delovni center Murska Sobota, ki pomembno prispeva k odpravi socialnih stisk ter uporabnikom nudi zaposlitev pod posebnimi pogoji in lasten program enostavnih ročnih del.

V Varstveno-delovnem centru Murska Sobota (VDC MS), samostojnem javnem socialnovarstvenem zavodu v Pomurju, so bili ponosni in počaščeni ob današnjem obisku predsednika vlade. Direktorica centra Angela Benko Lang je izpostavila potrebo po dodatni in sodobni bivalni enoti v Murski Soboti, ki bi uporabnikom nudila 20 postelj in 24-urno oskrbo. Dnevno oskrbo zavoda že sedaj zagotavljajo štiri enote. Predsednik vlade si je ogledal kooperacijske delavnice in ročne spretnosti uporabnikov. Iz njihov rok in izpod njihovega peresa (v sodelovanju s pisateljico Karolino Kolmanič) je prejel tudi knjigo za lahko branje. Ob tem je poudaril medsebojno spoštovanje in sprejemanje drugačnosti. Pri vključevanju odraslih oseb z motnjami v duševnem in telesnem razvoju pri njihovem vključevanju v skupnost in okolje je vloga centra nepogrešljiva. Neprecenljivo je tudi pridobivanje socialnih in delovnih navad.

Ob letošnji 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika je sledil obisk cerkve Gospodovega vnebohoda v Bogojini, s katero je Plečnik regiji pustil trajen pečat. S svojo mojstrovino je Bogojinsko cerkev, imenovano tudi "bela golobica", umestil na arhitekturni zemljevid Evrope, stvaritev pa velja za eno najpomembnejših del sodobne sakralne arhitekture v naši državi. Na tem mestu je bila najprej stara gotska cerkvica iz 14. stoletja, pravokotno ob stranico pa je Plečnik postavil novo cerkev ter staro kot atrij skoraj v celoti ohranil. Oltar Bogojinske cerkve in strop krasijo dela domačih lončarjev. Duhovnik dr. Stanislav Zver je premierju pokazal Plečnikove sledi, podpis in igranje s simboli. Eno najbolj simboličnih sakralnih Plečnikovih del je občudoval tudi predsednik vlade, ki se je vpisal v knjigo gostov.

Popoldne se je predsedniku vlade pridružila kmetijska ministrica Irena Šinko, s katero sta si ogledala prizadeta območja zaradi suše. Bila sta si enotna, da so polja videti opustošena in so prizadete številne kulture. Predsednik vlade je dejal, da postopki tečejo, predlagal je popis škode po fazah oziroma posameznih poljščinah. Cilj je, da bi pomoč države prišla hitreje. V kraju Lipovci na izletniški kmetiji Jakob sta se nato srečala s predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Murska Sobota, Zadružne zveze Slovenije, Sindikata kmetov Slovenije in Zveze slovenske podeželske mladine, kjer sta se premier in ministrica Šinko seznanila z aktualnim stanjem kmetijstva v regiji. Vlada bo po besedah predsednika vlade skrajšala postopke za popis škode na minimum, da bodo oškodovanci do konca leta že prejeli izplačila. Aktivirane bodo občinske komisije, ocena škode se bo vpisovala v posebno aplikacijo. Rok za popis škode bo do 30. 9. 2022. Sistemi namakanja in vodni zadrževalniki so ključni, če želimo uspešno prebroditi podnebne spremembe. Podnebne spremembe so tu, pripraviti moramo ustrezne rešitve, je še izjavil predsednik vlade. Predstavniki kmetijskih organizacij so predstavili še težave s kmetijskimi zemljišči, saj mladi kmetje težko pridejo do večjih površin. Vlada išče rešitve, ki bi omogočile mladim, da ostanejo na kmetijah in tudi lažje na njih preživijo.

Delovni obisk se je nadaljeval na obrežju Soboškega jezera – v regijskem promocijskem centru Expano, ki je bil kot paviljon del svetovne razstave Expo v Milanu, danes pa živi novo zgodbo ter na sodoben in inovativen način predstavlja Pomurje. Interaktivni doživljajski park je ambasador pomurskega gospodarstva in privlačna turistična destinacija, katerega vodilo so trajnostne in okolju prijazne prakse.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je na srečanju z gospodarstveniki regije, med katerimi jih je kar nekaj spisalo uspešne zgodbe, izmenjal poglede in spregovoril o tem, kar pesti poslovni svet v tem delu države. Predsednik vlade je gospodarstvenike seznanil z ukrepi za blažitev draginje, ki jih bo še v tem tednu sprejela vlada ter o razmislekih tudi že za prihodnje leto. V središču pogovora je bila še neizkoriščena priložnost Pomurja, to je geotermalna energija. Velik del gospodarstva računa na izkoriščenje tega potenciala z vidika ogrevanja in z vidika predelovalne industrije oz. kmetijstva. Pogovor je tekel tudi o tem, kako izkoristit naravne danosti in ojačati pomursko predelovalno industrijo, tako skoti izobraževalne sisteme in kot tudi skozi investicije v infrastrukturo. Predsednik vlade je zaključil, da je bil sestanek zelo poučen, iskren in neposreden, tako da verjame, da bomo lahko v naslednjih korakih že lahko prišli tudi s konkretnimi ukrepi, ki bodo v korist tako gospodarstvu kot Sloveniji kot državi.

Zadnji del obiska je bil namenjen področju lokalne samouprave. Premier in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik sta se v Dobrovniku sestala z župani in županjami pomurskih občin, največ pozornosti pa so namenili ključnim regijskim projektom in regionalnemu razvoju.

Na srečanju z župani je predsednik vlade poudaril, da je Pomurje regija priložnosti in je, tako kot vsaka slovenska regija, edinstveno. Njegovi največji potenciali so kmetijstvo, predelovalna industrija, izraba sončne energije in geotermija. Najti moramo načine, kako bomo izboljšali konkurenčnost regije in življenjski standard prebivalcev v njej.